Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

WTO naďalej očakáva rast svetového obchodu tento rok o 1 %

Obchodníci pracujú na burze cenných papierov v New Yorku v utorok 4. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Podľa ostatnej prognózy WTO sa situácia vo svetovom obchode zhoršila najmä v 2. polroku minulého roka.

Davos 20. januára (TASR - Svetová obchodná organizácia (WTO) zotrváva na pôvodnej prognóze tohtoročného vývoja svetového obchodu a naďalej tak počíta s rastom o 1 %. Uviedla to v piatok šéfka WTO Ngozi Okonjo-Iwealaová. Informovala o tom agentúra Reuters.

Šéfka WTO uviedla, že nateraz sa organizácia nechystá upravovať odhad vývoja globálneho obchodu v roku 2023, ktorý zverejnila v októbri minulého roka. Vtedy WTO uviedla, že v roku 2022 očakáva rast svetového obchodu s tovarom na úrovni 3,5 % a na rok 2023 predpovedala spomalenie rastu na spomínané 1 %. To znamená prudké zhoršenie odhadu v porovnaní s aprílom 2022, v ktorom organizácia počítala s rastom obchodu v roku 2023 o 3,4 %. Ďalšiu prognózu vývoja svetového obchodu zverejní WTO v apríli, dodala Okonjo-Iwealaová.

Podľa ostatnej prognózy WTO sa situácia vo svetovom obchode zhoršila najmä v 2. polroku minulého roka. V útlme bude pokračovať aj tento rok, čo je dôsledok viacerých šokov ovplyvňujúcich globálnu ekonomiku vrátane inflácie a vojny na Ukrajine.