Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Obchod s tovarom už prekračuje úroveň pred pandémiou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výrazné medziročné tempo rastu obchodu s tovarom v roku 2021 je spôsobené predovšetkým jeho kolapsom v minulom roku 2020, keď obchod dosiahol v 2. štvrťroku dno.

Ženeva 4. októbra (TASR) - Oživenie globálnej ekonomickej aktivity podporilo obchod s tovarom, ktorý už prekonal svoj vrchol pred pandémiou nového koronavírusu. Oznámila to v pondelok Svetová obchodná organizácia (WTO) pri aktualizácii svojich prognóz na roky 2021 a 2022.

„WTO teraz predpovedá nárast objemu globálneho obchodu s tovarom o 10,8 % v roku 2021 namiesto o 8 %, ktoré prognózovala v marci, a následne o 4,7 % v roku 2022, čo je viac ako predtým očakávané 4 %,“ uvádza sa vo vyhlásení organizácie pre globálny obchod.

Výrazné medziročné tempo rastu obchodu s tovarom v roku 2021 je spôsobené predovšetkým jeho kolapsom v minulom roku 2020, keď obchod dosiahol v 2. štvrťroku dno.

Očakáva sa však, že jeho rast sa postupne zmierni, pretože obchod s tovarom sa vráti k dlhodobému trendu, ktorý bol pred vypuknutím krízy spojenej s ochorením COVID-19.

Problémy na strane ponuky, ako je nedostatok polovodičov a zápchy v prístavoch, môžu síce ešte zvýšiť napätie v dodávateľských reťazcoch, ale je nepravdepodobné, že by mali veľký vplyv na globálne agregáty, uviedli experti WTO. Dodali, že najväčšie riziká možného poklesu obchodu predstavuje samotná pandémia.

„Obchod bol zásadným nástrojom v boji proti pandémii a tento silný rast podčiarkuje, aký dôležitý bude obchod pri podpore zotavenia globálnej ekonomiky,“ povedala generálna riaditeľka WTO Ngozi Okonjo-Iweala.

Na archívnej snímke Ngozi Okonjo-Iweala.
Foto: TASR/AP


„Ale nespravodlivý prístup k očkovacím látkam zhoršuje ekonomické rozdiely medzi regiónmi. Čím dlhšie bude táto nerovnosť pri vakcínach pretrvávať, tým väčšia je šanca, že sa objavia ešte nebezpečnejšie varianty nového koronavírusu, čím sa spomalí doterajší pokrok v ekonomike aj v otázke zdravia,“ povedala.

Zatiaľ čo sa regióny s prístupom k vakcínam a dostatočným fiškálnym priestorom silne zotavujú, chudobnejšie regióny, ktoré majú väčšinu populácie nezaočkovanú, podľa šéfky WTO zaostávajú.

Okonjo-Iweala uviedla, že v poradí 12. ministerská konferencia WTO sa bude konať v Ženeve od 30. novembra do 3. decembra 2021 a jedným z jej hlavných cieľov je posunúť dlho zablokované rokovania o dotáciách pri rybolove „cez cieľovú čiaru“.

Bývalá nigérijská ministerka financií a zahraničných vecí začala v marci svoje štvorročné funkčné obdobie na čele WTO. Odmietla však ako falošné správy, podľa ktorých sa vyhrážala demisiou, ak sa pri rokovaniach, ktoré v rámci WTO už dlho viaznu, nedosiahne žiadny pokrok.