Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

WTO znížila prognózu rastu globálneho obchodu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa WTO ruský útok na Ukrajinu poškodil svetovú ekonomiku v kritickom bode, keď sa ešte plne nezotavila z pandémia ochorenia COVID-19.

Ženeva 12. apríla (TASR) - Svetová obchodná organizácia výrazne zhoršila predpoveď rastu globálneho obchodu v tomto roku. Dôvodom je vojna na Ukrajine, ktorá zasiahla svetovú ekonomiku v čase, keď pandémia ešte stále ohrozuje jej zotavenie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

WTO zhoršila svoju prognózu expanzie svetového obchodu na 3 %. Ešte minulý rok v októbri počítala s rastom o 4,7 %. Ako dôvod uviedla následky vojny na Ukrajine a varovala, že prudký nárast cien môže spôsobiť potravinovú krízu.

Podľa WTO ruský útok na Ukrajinu poškodil svetovú ekonomiku v kritickom bode, keď sa ešte plne nezotavila z pandémia ochorenia COVID-19.

"Ekonomické následky tohto konfliktu sa rozšíria ďaleko za hranice Ukrajiny," uviedla šéfka WTO Ngozi Okonjo-Iwealaová na tlačovej konferencii. Dodala, že pandémia a vojna narušili dodávateľské reťazce, zvýšili inflačné tlaky a znížili očakávania týkajúce sa rastu ekonomiky a obchodu.

WTO v roku 2023 počíta s miernym zrýchlením tempa rastu globálneho obchodu na 3,4 %. Upozornila však, že prognózy pre tento aj budúci rok ohrozujú neobvykle veľké neistoty.