Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

WTO: Zotavovanie svetového obchodu sa zrýchľuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zároveň však poukázala na veľké rozdiely v zotavovaní medzi regiónmi.

Ženeva 28. mája (TASR) - Svetový obchod s tovarom sa z minuloročného prepadu postupne zotavuje, pričom tempo zotavovania sa zrýchľuje. Uviedla to v piatok Svetová obchodná organizácia (WTO). Zároveň však poukázala na veľké rozdiely v zotavovaní medzi regiónmi.

WTO, ktorej údaje zverejnila agentúra Reuters, oznámila, že jej barometer obchodu s tovarom vzrástol v máji na 109,7 bodu, čo je výrazne nad kľúčovou hranicou 100 bodov. Hodnota nad touto hranicou signalizuje výraznejší trend obchodu s tovarom vo svete. Hranicu 100 bodov prekonal barometer aj pred tromi mesiacmi, keď dosiahol 103,9 bodu.

Údaje zároveň poukazujú na výrazné zotavenie z prepadu v globálnom obchode v 2. kvartáli minulého roka, počas ktorého ekonomiky zasiahla pandémia nového koronavírusu v najväčšej miere. Za dané obdobie dosiahol barometer obchodu hodnotu iba 88,1 bodu.

Podľa WTO sú najnovšie výsledky v podstate v súlade s jej prognózou, v rámci ktorej predpokladá v tomto roku rast svetového obchodu s tovarom o 8 %. V minulom roku klesol objem tohto obchodu o 5,3 %.

Organizácia však dodala, že tempo rastu je v rámci regiónov nerovnomerné. "Relatívne pozitívne krátkodobé vyhliadky vývoja vo svetovom obchode narúšajú regionálne rozdiely, pokračujúci slabý obchod so službami a zaostávanie vo vakcinácii, najmä v chudobných krajinách," uviedla WTO.