Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Y. Mersch: Rastové a inflačné vyhliadky eurozóny sú stabilné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rada guvernérov ECB na svojom poslednom zasadnutí, ktoré sa konalo 10. septembra, nezmenila nastavenie menovej politiky.

Frankfurt nad Mohanom 23. septembra (TASR) - Rastové a inflačné vyhliadky eurozóny sú stabilné a od posledného zasadnutia Európskej centrálnej banky (ECB) sa nezhoršili, uviedol člen Výkonnej rady ECB Yves Mersch.

"Pri pohľade na novo prichádzajúce informácie podľa mňa nič nesignalizuje ďalšie zhoršovanie, prinajmenšom v oblasti cien a produkcie," povedal Mersch v rozhovore pre agentúru Bloomberg. "To vychádza z predpokladu, že situácia sa v porovnaní s aktuálnym stavom nezmení, že nepríde k výraznému zhoršeniu na zdravotnom fronte."

Rada guvernérov ECB na svojom poslednom zasadnutí, ktoré sa konalo 10. septembra, nezmenila nastavenie menovej politiky. Úrokové sadzby ponechala na rekordnom minime a nemenila ani parametre programu stimulov. Kľúčová sadzba zostala na nule, depozitná sadzba na -0,50 % a sadzba na jednodňové refinančné operácie na 0,25 %. Rada guvernérov očakáva, že hlavné úrokové sadzby zostanú na aktuálnych úrovniach alebo ešte klesnú, kým sa výhľad rastu spotrebiteľských cien nezačne výrazne približovať k inflačnému cieľu ECB.