Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Yellenová chce modernizovať globálne finančné organizácie

Janet Yellenová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa americkej ministerky financií je potrebné vyriešiť "diery" v súčasnom medzinárodnom finančnom systéme.

Washington 13. apríla (TASR) - Americká ministerka financií Janet Yellenová sa chystá vyzvať v stredu na reformu hlavných svetových inštitúcií. Vojna na Ukrajine podľa nej ukázala potrebu zmien v takýchto organizáciách. TASR informáciu prevzala z AFP.

"Budeme potrebovať modernizovať naše existujúce inštitúcie – Medzinárodný menový fond (MMF) a multilaterálne rozvojové banky – tak, aby boli vhodné pre 21. storočie, kde sú výzvy a riziká čoraz globálnejšie," plánuje uviesť Yellenová na konferencii, ktorú organizuje think-tank Atlantic Council.

Yellenová by v prejave, ktorého koncept sa podarilo získať médiám, mala hovoriť tiež o vízii globálnej ekonomiky v kontexte ukrajinského konfliktu týždeň predtým, ako sa ministri financií a guvernéri centrálnych bánk zídu vo Washingtone na jarnom zasadaní MMF a Svetovej banky (SB).

Podľa Yellenovej je potrebné vyriešiť "diery" v súčasnom medzinárodnom finančnom systéme.

Spojené štáty americké uvalili na Rusko niekoľko balíkov ekonomických a finančných sankcií, vrátane zmrazenia aktív a zákazu transakcií veľkých ruských bánk. Tieto opatrenia by mali prinútiť Kremeľ, aby si "vybral medzi podporou svojej ekonomiky a financovaním pokračovania brutálnej vojny," tvrdí Yellenová.

Vo svojom prejave plánuje tiež odsúdiť štáty a firmy, ktoré neprerušili ekonomické väzby s Ruskom, ale bez toho, aby ich menovala. A upozorní pritom, že motivácia využiť príležitosť a získať nejaké výhody zo zachovania väzieb s Ruskom, je krátkozraká.

Okrem situácie na Ukrajine sa na stretnutí MMF a SB bude diskutovať aj o opatreniach proti globálnemu otepľovaniu, podpore krajín s nízkymi príjmami a dodávkach vakcín proti ochoreniu COVID-19.