Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Yellenová: Ekonomika USA sa neprehrieva

Na archívnej snímke Janet Yellenová. Foto: TASR/AP

V tejto súvislosti dodala, že k rastu dopytu po tovaroch dlhodobej spotreby v USA dochádza v období, keď firmy majú problém s dodávkami tovarov na trh.

Dublin 1. novembra (TASR) - Americká ministerka financií Janet Yellenová nemá obavy, že by sa americká ekonomika prehrievala. Čo sa týka inflácie, pripustila, že je vyššia než v minulých rokoch, príčinou sú však momentálne komplikácie spojené s pandémiou nového koronavírusu.

Ako uviedla na konferencii v Dubline, inflačné tlaky sa síce zvyšujú, zopakovala však, že rast spotrebiteľských cien je iba prechodný. "Nepovedala by som, že americká ekonomika sa momentálne prehrieva. V porovnaní s obdobím pred pandémiou máme stále zhruba o 5 miliónov pracovných miest menej, účasť pracovnej sily klesla a dôvodom je pandémia," povedala Yellenová.

V tejto súvislosti dodala, že k rastu dopytu po tovaroch dlhodobej spotreby v USA dochádza v období, keď firmy majú problém s dodávkami tovarov na trh. Podľa Yellenovej sa však ťažkosti v dodávateľských reťazcoch, ako aj tie súvisiace s nedostatkom pracovnej sily zmiernia, len čo sa pandémiu nového koronavírusu podarí dostať pod kontrolu.

"Nepochybujem, že po tom, ako sa z pandémie dostaneme, sa tieto tlaky zmiernia. V tomto zmysle som presvedčená, že inflácia je prechodný jav a čo sa týka ekonomiky, z dlhodobejšieho hľadiska tu o prehrievanie nejde," uviedla Yellenová.