Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Yellenová: Nadbytočná čínska kapacita ohrozuje odvetvia čistej energie

Na snímke solárny systém produkujúci 3 kWh elektrickej energie. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Čínska výroba v oblastiach, ako sú elektrické vozidlá, batérie a solárne panely, výrazne prevyšuje globálny dopyt, povedala Yellenová.

Frankfurt nad Mohanom 21. mája (TASR) - Obavy z čínskej nadprodukcie v oblasti technológií kľúčových pre zelenú transformáciu budú hlavnou témou nadchádzajúceho stretnutia ministrov financií skupiny G7. Vyhlásila to v utorok americká ministerka financií Janet Yellenová. Čínska výroba v oblastiach, ako sú elektrické vozidlá, batérie a solárne panely, výrazne prevyšuje globálny dopyt, povedala Yellenová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Nadbytočná kapacita predstavuje hrozbu pre rozvoj odvetví čistej energie na celom svete a táto téma bude v centre pozornosti blížiaceho sa zasadnutia skupiny G7, uviedla americká ministerka. Stretnutie ministrov financií skupiny siedmich priemyselných rozvinutých krajín sa uskutoční 24. a 25. mája v severotalianskom meste Stresa.

Washington sa obáva, že čínska štátna podpora vedie k väčším výrobným kapacitám, ako sú svetové trhy schopné absorbovať a lacné čínske vývozy následne brzdia rast v iných krajinách. Spojené štáty prijmú opatrenia na ochranu zamestnancov a podnikov pred nekalou čínskou konkurenciou, zdôraznila Yellenová.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena minulý týždeň oznámila, že zvyšuje clá na dovoz z Číny v hodnote 18 miliárd USD (16,57 miliardy eur). Zameria sa pritom na strategické sektory, ako sú elektrické vozidlá, batérie, oceľ či kritické nerasty. Clo na dovoz elektrických vozidiel z Číny sa už tento rok zvýši z 25 % na 100 %.

Európska únia (EÚ) zase v súčasnosti skúma, do akej miery Čína narúša trh s elektromobilmi. Rozhodnutie, či zavedie sankčné clá, zatiaľ neprijala.

(1 EUR = 1,0861 USD)