Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Yellenová očakáva medzimesačnú infláciu v 2. polroku 2022 na 0,2-0,3 %

Janet Yellenová, foot z archívu. Foto: TASR/AP

V októbri predstavovala medzimesačná miera inflácie v Spojených štátoch 0,9 %.

Washington 23. novembra (TASR) - Americká ministerka financií Janet Yellenová očakáva, že súčasná vysoká inflácia sa bude postupne zmierňovať, pričom v 2. polroku budúceho roka by sa medzimesačná miera inflácie mala vrátiť na 0,2 až 0,3 %. Informovala o tom agentúra AFP.

"Myslím si, že v druhej polovici budúceho roka začneme evidovať spomaľovanie inflácie, pričom najviac to bude vidieť na medzimesačných údajoch," uviedla Yellenová v rámci videokonferencie pre zástupcov výročného stretnutia Obchodnej komory v Providence v štáte Rhode Island. Ako dodala, očakáva, že v danom období dosiahne rast spotrebiteľských cien 0,2 až 0,3 %.

V októbri predstavovala medzimesačná miera inflácie v Spojených štátoch 0,9 %. V medziročnom porovnaní dosiahla inflácia minulý mesiac 6,2 %, čo je najvyššia úroveň za posledných 30 rokov.

Takýto vývoj komplikuje situáciu americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorému preferencie klesajú aj pre prudký rast spotrebiteľských cien. Biden si preto boj s vysokou infláciou stanovil za jednu z hlavných priorít. Podľa Yellenovej sa však medziročná miera inflácie bude spomaľovať miernejším tempom než v prípade medzimesačného porovnania.