Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Yellenová rokovala s guvernérom čínskej centrálnej banky

Americká ministerka financií Janet Yellenová sa usmieva na otvorení pandemického fondu na druhom spoločnom stretnutí ministrov zdravotníctva a financií krajín G20 pred samitom lídrov G20 pred summitom skupiny najväčších ekonomík sveta (G20) na indonézskom ostrove Bali v nedeľu 13. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Yellenová a I Kang diskutovali tiež o vysokých a nestálych cenách energií a komodít na stretnutí na okraji samitu skupiny G20 v Indonézii.

Nusa Dua 16. novembra (TASR) - Americká ministerka financií Janet Yellenová a guvernér čínskej centrálnej banky I Kang si v stredu vymenili názory na výhľad dvoch najväčších ekonomík sveta. Došlo k tomu niekoľko dní po stretnutí lídrov oboch krajín s cieľom obnoviť vzájomné vzťahy. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Bloomberg.

Yellenová a I Kang diskutovali tiež o vysokých a nestálych cenách energií a komodít na stretnutí na okraji samitu skupiny G20 v Indonézii. Rozhovor trval viac ako dve hodiny a mal "úprimný, konštruktívny a pozitívny tón", uviedol predstaviteľ amerického ministerstva financií, ktorý nechcel byť menovaný.

Aj I Kang označil rozhovor za "veľmi konštruktívny" bez ďalších podrobností.

Yellenová pre noviny New York Times pred stretnutím s guvernérom čínskej centrálnej banky povedala, že mu vysvetlí problémy, ktoré vyvolali obavy v Číne vrátane snahy americkej administratívy obmedziť vývoz citlivých technológií. Dodala, že sa zameria na "stabilizáciu vzťahov".

Stredajšie stretnutie sa uskutočnilo dva dni po rozhovore amerického prezidenta Joea Bidena a čínskeho lídra Si Ťin-pchinga na Bali. Dohodli sa vtedy na oživení normálnych komunikačných kanálov a na varovaní Ruska pred použitím jadrových zbraní na Ukrajine.

Úloha I Kanga ako guvernéra Čínskej ľudovej banky vyvoláva pochybnosti po tom, čo minulý mesiac prišiel o post v najvyššom vedení komunistickej strany na kongrese, ktorý sa koná raz za päť rokov. Tento 64-ročný muž sa blíži k oficiálnemu dôchodkovému veku pre úradníkov na ministerskej úrovni.

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo svojom utorkovom (15. 11.) prejave na samite vyzval bohaté krajiny, aby "obmedzili negatívne vedľajšie účinky" svojej menovej politiky. A hoci nespomenul Spojené štáty, práve americký Federálny rezervný systém (Fed) agresívne zvýšil úrokové sadzby v reakcii na vysokú infláciu, čím podporil posilnenie dolára a vytvoril tlak na krajiny, ktoré sú orientované na export.