Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Yellenová verí v skorú dohodu medzi odbormi a najväčšími automobilkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Prezident Biden od zúčastnených strán očakáva, že budú usilovne rokovať 24 hodín denne, 7 dní v týždni, aby dospeli k riešeniu, povedala Yellenová a vyjadrila presvedčenie, že sa tak čoskoro stane.

Washington 18. septembra (TASR) - Americká ministerka financií Janet Yellenová považuje za predčasné úvahy o tom, aký vplyv na širšiu ekonomiku bude mať súčasný štrajk v troch najväčších amerických automobilkách. Nie je jasné, ako dlho štrajk potrvá, administratíva prezidenta Joea Bidena si však želá, aby obe strany dospeli čo najskôr k obojstranne výhodnej dohode, uviedla Yellenová v pondelok v rozhovore pre televíznu stanicu CNBC. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Automobilky General Motors, Ford a Stellantis zasiahol v piatok (15. 9.) štrajk po tom, ako sa rokovania o novej kolektívnej zmluve skončili bez výsledku. Odborový zväz United Auto Workers (UAW) požaduje zlepšenie podmienok pre všetkých zamestnancov vrátane 40-percentného zvýšenia miezd počas nasledujúcich štyroch rokov. Šéf odborov v nedeľu (17. 9.) varoval, že štrajk by sa mohol rozšíriť, ak zamestnávatelia nepredložia lepšie ponuky.

Prezident Biden od zúčastnených strán očakáva, že budú usilovne rokovať 24 hodín denne, sedem dní v týždni, aby dospeli k riešeniu, povedala Yellenová a vyjadrila presvedčenie, že sa tak čoskoro stane.