Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Z Bratislavy do Košíc už možno jazdiť elektromobilom bez obmedzenia

Rychlonabíjacia čerpacia stanica pre elektromobily Foto: TASR/Michal Svítok

Na jedno nabitie dokáže elektromobil prejsť približne 150 kilometrov.

Bratislava 14. mája (TASR) - Na trase medzi Bratislavou a Košicami pribudli nové rýchlonabíjacie stanice pre elektromobily. Za súkromné peniaze sa ich vybudovalo 15. Vodiči elektromobilov, ktorí jazdia medzi východom a západom Slovenska, tak dostali viac možností, kde si môžu na ceste svoje auto dobiť a namiesto niekoľkých hodín im to bude trvať 20 minút. Nabíjacie stanice dnes slávnostne otvorili v Bratislave.

Na jedno nabitie dokáže elektromobil prejsť približne 150 kilometrov. "Pri podpore elektromobility bolo v minulosti asi najväčším problémom absencia siete dobíjacích staníc. Ak dnes vodiči pôjdu z Bratislavy či Nitry do Košíc, cestu už zvládnu bez problémov a obmedzenia," vraví riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy.

Sieť staníc po Slovensku budovali posledných šesť mesiacov, skončili koncom marca a ešte sa testovali. V hlavnom meste mali dosiaľ dve stanice, v rámci projektu pribudli ďalšie dve. Jednu vybudovali v Trnave, Piešťanoch, Trenčíne, Žiline a v Nitre dostali dve. Ďalšie má Pohronie, Banská Bystrica, Ružomberok, Poprad, Prešov a posledné dve nové sú v Košiciach.

"Snažili sme sa zosúladiť lokality okolo D1 a R1, čo sú najdôležitejšie cestné ťahy. A zároveň sme ich chceli umiestniť na miestach, kde vodiči môžu svoj čas využiť napríklad na kávu alebo vybavenie vecí, keďže nabíjanie trvá 20 minút," vysvetlil pre TASR Peter Badík zo spoločnosti Greenway, ktorá projekt spolufinancovala. Často sú tak nabíjacie stanice umiestnené v strede miest. "Budú slúžiť teda aj obyvateľom miest, ktorí potrebujú v priebehu dňa auto dobiť."

Košice dnes zároveň dostali desať elektromobilov. Podľa primátora mesta Richarda Rašiho ich bude využívať vodárenská spoločnosť. "Elektromobily sú v Košiciach stále ojedinelou záležitosťou. Možno tieto naše inšpirujú podnikateľov, aby si prerátali náklady," poznamenal primátor. Košice chcú dať parkovanie pre majiteľov elektromobilov zadarmo, Bratislava zase vlani avizovala, že chce pre nich vytvoriť 30 bezplatných parkovacích miest v centre.

Vybudovaním staníc sa Slovensko zapojilo do európskej siete elektrostaníc, ktorá ide od východného Slovenska až po Atlantik. Jednou z výhod používania elektrického automobilu sú štvornásobne nižšie prevádzkové náklady ako pri jazdení na naftu. Cesta z Bratislavy do Košíc tak bude stáť menej ako 10 eur na automobil.