Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Z odchodu Británie z EU môže najviac vyťažiť Frankfurt

Socha eura pred Európskou centrálnou bankou vo Frankfurte nad Mohanom Foto: TASR/AP

Nemecké finančné a bankové centrum má na rozdiel od svojich súperov väčší počet voľných kancelárskych priestorov a nájomné v týchto priestoroch je oproti mnohým iným mestám nižšie.

Berlín 13. augusta (TASR) - Z plánov Británie opustiť Európsku úniu by najviac mohol vyťažiť nemecký Frankfurt nad Mohanom. Ukázala to tento týždeň zverejnená štúdia kolínskeho Inštitútu pre hospodársky výskum IW. Informovala o tom agentúra DPA.

Frankfurt nad Mohanom, prezývaný aj Mainhattan, momentálne súperí s Parížom, Dublinom a Luxemburgom o to, kto nahradí Londýn v pozícii európskeho finančného centra po tom, ako Británia odíde z EÚ. Podľa štúdie IW však najväčšie šance na prilákanie finančných inštitúcií má Frankfurt.

"Paríž sa môže prezentovať ako sídlo Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), Luxembursko má nízke dane a Dublin angličtinu," uvádza sa v štúdii. Frankfurt nad Mohanom však ponúka ešte viac.

"Frankfurt je na jednej strane finančným centrom najsilnejšej ekonomiky Európskej únie a na druhej aj domovom Európskej centrálnej banky (ECB)," tvrdí sa v štúdii IW. Okrem toho je podľa ekonómov toto mesto ľahko dostupné, keďže sa na jeho území nachádza jedno z najväčších európskych letísk a ponúka aj vysokú kvalitu života vrátane dobrej zdravotnej starostlivosti a bezpečnosti.

Navyše, nemecké finančné a bankové centrum má na rozdiel od svojich súperov väčší počet voľných kancelárskych priestorov a nájomné v týchto priestoroch je oproti mnohým iným mestám nižšie.