Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Z fondu pomoci dostalo príspevok dosiaľ 446 žiadateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prispievať do fondu majú predstavitelia koalície, posledný príspevok od poslanca parlamentu je z konca decembra 2020.

Bratislava 5. júna (TASR) - Z Fondu vzájomnej pomoci, ktorý po vypuknutí pandémie nového koronavírusu založil minulý rok vtedajší premiér Igor Matovič (OĽANO), doposiaľ odišlo 284.990 eur z vyzbieraných 692.625,06 eura. Finančný príspevok dostalo zatiaľ 446 žiadateľov. Od začiatku roka 2021 doň nepribudli peniaze od predstaviteľov koalície. Úrad vlády (ÚV) SR hovorí, že vo fonde je dostatok prostriedkov, a preto "nie je momentálne potrebné, aby doň bolo prispievané".

Zostatok na účte je 407.635,06 eura. Údaje sú zverejnené na transparentnom účte fondu na webe Štátnej pokladnice. Fond je určený na pomoc ľuďom, ktorých zasiahla koronakríza. Účely dotácií sú rôzne. "Ide najmä o zabezpečenie základných životných potrieb, ako sú napríklad nákup potravín, liekov, hygienických potrieb, zaplatenie nájmu, úhrada výdavkov za domácnosť, zaplatenie poplatkov ako elektrina, SIPO či zabezpečenie školských potrieb pre deti," uviedol pre TASR tlačový a informačný odbor ÚV.

Prispievať do fondu majú predstavitelia koalície, posledný príspevok od poslanca parlamentu je z konca decembra 2020. Úrad vlády vypláca prostriedky z fondu s pomocou neziskovej organizácie Ľudia ľuďom. Zriadil webový portál, kde môžu uchádzači o pomoc uverejniť svoju žiadosť. Každý overený žiadateľ má automaticky nárok na 500 eur z fondu.

Ďalšie príspevky závisia od podpory verejnosti. Úrad vlády poskytne konkrétnemu žiadateľovi o pomoc toľko peňazí, koľko mu prispeje verejnosť do 30 dní od zverejnenia výzvy. Ak prispeje 30 eur a viac, z fondu pôjde 30 eur. Maximálna výška príspevku z fondu pre jedného žiadateľa je 1000 eur.