Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Z komunálneho odpadu by mohla SR vyrobiť 70.000 ton vodíka ročne

Na snímke vodíková čerpacia stanica pri príležitosti predstavenia prvej mobilnej čerpacej stanice na vodík v Trnave v pondelok 21. februára 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Projekt, ktorý by mal produkovať okrem iného aj významné množstvo vodíka, predstavil Martin Tricko zo spoločnosti Veolia Energia.

Bratislava 22. februára (TASR) – Slovensko má veľký potenciál výroby obnoviteľných plynov vrátane vodíka z komunálneho odpadu. Zhodli sa na tom viacerí odborníci na utorkovom workshope Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) o legislatívnom balíčku Fit for 55 a podpore obnoviteľných plynov. Európska únia ráta do roku 2050 s náhradou veľkej časti zemného plynu práve obnoviteľnými plynmi.

Balíček opatrení Európskej únie Fit for 55 predpokladá okrem iného do roku 2030 nahradenie polovice množstva vodíka využívaného v priemysle vodíkom vyrobeným bezemisným spôsobom. V súčasnosti sa väčšina vodíka vyrába zo zemného plynu a pri jeho produkcii sa uvoľňuje oxid uhličitý (CO2). Slovensko by tak malo v tejto dekáde zvýšiť výrobu bezemisného vodíka na približne 120.000 ton ročne. "Technický potenciál výroby vodíka z nerecyklovateľného komunálneho odpadu je 70.000 ton ročne," uviedol predseda Národnej vodíkovej asociácie Slovenska Ján Weiterschütz.

Vyrobiť potrebné množstvo vodíka iba elektrolýzou s pomocou elektriny z obnoviteľných zdrojov energie by bolo podľa šéfa vodíkovej asociácie problematické. Bolo by totiž treba postaviť fotovoltické elektrárne s kapacitou viac ako 2300 megawattov (MW) a veterné elektrárne s rovnakou kapacitou, čo je spolu 384 veterných turbín. Národný energetický a klimatický plán do roku 2030 uvažuje o výstavbe 1200 MW fotovoltiky a 500 MW veterných elektrární.

Projekt, ktorý by mal produkovať okrem iného aj významné množstvo vodíka, predstavil Martin Tricko zo spoločnosti Veolia Energia. Tá plánuje v Žiari nad Hronom výstavbu dvoch liniek na energetické zhodnotenie komunálneho odpadu s nákladmi vyše 150 miliónov eur. Linky by mali vyrábať syntézny plyn na výrobu elektrickej energie a tepla. Zvyšok plynu, ktorý sa nepoužije v spaľovacej turbíne, bude spracovaný na čistý biometán v objeme 140.000 megawatthodín ročne a zároveň čistý vodík v objeme približne 5250 ton, z toho 4700 ton „zeleného“ vodíka ročne. To by mohlo pokryť napríklad spotrebu paliva pre SAD Zvolen. Na strednom Slovensku by tak mala pribudnúť aj vodíková čerpacia stanica.