Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Z Rumunska vyplávala prvá loď naložená ukrajinským obilím

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Bukurešť sa v uplynulých týždňoch zaviazala zmodernizovať svoje prístavy a železničnú infraštruktúru, aby umožnila vývoz z Ukrajiny, ktorá má s Rumunskom spoločnú hranicu v dĺžke 650 kilometrov.

Bukurešť 29. apríla (TASR) - Loď naložená ukrajinskou kukuricou opustila v piatok rumunský čiernomorský prístav Konstanca, čo umožnilo Kyjevu vyhnúť sa ruskej blokáde jeho kľúčového exportu obilnín. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Rumunsko sprístupnilo Ukrajine prístav Konstanca po tom, čo boli prístavy v tejto vojnou ničenej krajine fakticky odrezané od sveta v dôsledku ruskej invázie, ktorá sa začala 24. februára.

Loď prepravujúca 70.000 ton kukurice odplávala pred úsvitom, uviedol Viorel Panait, výkonný riaditeľ operátora Comvex, bez toho, aby prezradil, kam mierila. "Toto je veľmi dôležitý moment, ktorý demonštruje odhodlanie Rumunska prejaviť solidaritu s vojnou zničenou Ukrajinou," povedal. Loď Unity T sa plaví pod vlajkou Marshallových ostrovov, povedal pre AFP zdroj zo správy prístavu.

Bukurešť sa v uplynulých týždňoch zaviazala zmodernizovať svoje prístavy a železničnú infraštruktúru, aby umožnila vývoz z Ukrajiny, ktorá má s Rumunskom spoločnú hranicu v dĺžke 650 kilometrov. Ministerstvo dopravy už vyhlásilo verejnú súťaž na znovuotvorenie železničnej trate spájajúcej moldavské mesto Giurgiulesti s mestom Galati vo východnom Rumunsku, cez ktoré preteká Dunaj. Tento krátky železničný úsek je kľúčový, keďže jeho kompatibilný rozchod koľají uľahčuje prepravu tovaru.

Prístav Galati na Dunaji sa tak stane popri čiernomorskom prístave Konstanca kľúčovým pre prepravu tovaru a surovín z Ukrajiny cez Moldavsko, uviedol tento týždeň na Facebooku minister dopravy Sorin Grindeanu.

"Dopravná sieť sa formuje, aby pomohla Ukrajine vyvážať jej poľnohospodársku produkciu," povedal Panait (riaditeľ operátora Comvex) s tým, že to pomôže zmierniť hrozbu "hladomoru" vo svete.

Ukrajina pred vojnou vyvážala cez svoje prístavy 4,5 milióna ton poľnohospodárskej produkcie mesačne, z toho 12 % svetových dodávok pšenice, 15 % kukurice a 50 % slnečnicového oleja.