Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Z ruského trhu odchádza dánsky výrobca čerpadiel Grundfos

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podobne ako ďalšie západné firmy aj dánska spoločnosť už 3. marca, týždeň po útoku Ruska na Ukrajinu, pozastavila v obidvoch krajinách svoje aktivity.

Kodaň 24. augusta (TASR) - Odchod západných spoločností z ruského trhu neustáva. Najnovšie sa k firmám, ktoré sa rozhodli z Ruska stiahnuť, pridal aj dánsky výrobca čerpacej techniky Grundfos. Firma v stredu oznámila, že v dôsledku vojny na Ukrajine sa v plnej miere stiahne z ruského aj bieloruského trhu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Podobne ako ďalšie západné firmy aj dánska spoločnosť už 3. marca, týždeň po útoku Ruska na Ukrajinu, pozastavila v obidvoch krajinách svoje aktivity. Teraz oznámila úplný odchod z týchto štátov.

"Vzhľadom na to, že sa nedá očakávať zmena situácie a v súlade s vlastnými hodnotami sa Grundfos rozhodol kompletne ukončiť biznis v Rusku aj Bielorusku," oznámila dánska spoločnosť, ktorá tak ukončí 23-ročné pôsobenie na ruskom trhu. Firma odhaduje, že finančné straty v dôsledku tohto kroku dosiahnu približne 851 miliónov dánskych korún, čo v prepočte znamená približne 114,4 milióna eur.

(1 EUR = 7,4381 DKK)