Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Z. Stavrovská považuje zmeny v rodičovskom príspevku za diskriminačné

Na archívnej snímke komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Foto: TASR - Marko Erd

Rodičovský príspevok od budúceho roka vzrastie. Na vyššiu dávku majú nárok tí rodičia, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská sa obrátila na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby zvážila podpis novely zákona o rodičovskom príspevku z dielne koaličného Smeru-SD, ktorú schválil parlament. Podľa komisárky je právna norma diskriminujúca.

Rodičovský príspevok od budúceho roka vzrastie. Na vyššiu dávku majú nárok tí rodičia, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali. Im sa rodičovský príspevok zvýši na 370 eur, ostatným rodičom, ktorí pracovali len krátkodobo alebo dočasne a nepoberali materské, stúpne na 270 eur. "Novela zákona o rodičovskom príspevku prináša nielen zvýšenie rodičovského príspevku, ale podľa môjho názoru so sebou prináša aj diskriminačný prvok pri poskytovaní sociálnej pomoci osobám zabezpečujúcim starostlivosť o dieťa v útlom veku alebo s nepriaznivým zdravotným stavom. Osoby oprávnené na poskytovanie tejto štátnej pomoci v prípade, že poberali aj materské, majú nárok na rodičovský príspevok až trojnásobne zvýšený oproti zvyšným oprávneným osobám, hoci všetky tieto osoby majú povinnosť deťom zabezpečovať rovnako adekvátnu starostlivosť," uviedla v stanovisku pre médiá Stavrovská.

Poukazuje zároveň na negatívny vplyv zavedenia dvojitej výšky rodičovského príspevku na osoby so zdravotným postihnutím. "Dotknuté môžu byť osoby, ktoré si nemohli nájsť prácu v dôsledku svojho zdravotného postihnutia, ktoré nepracujú z dôvodu, že sa starajú o svojich blízkych z dôvodu ich zdravotného postihnutia vrátane matiek starajúcich sa o dieťa so zdravotným postihnutím, či osoby starajúce sa o deti za rodiča trpiaceho zdravotným postihnutím. U týchto osôb sa často stáva, že dlhodobo nepracujú a nie sú nemocensky poistené, a teda im nárok na materské nevznikne, čo sa aktuálne stalo aj podmienkou vzniku nároku na vyšší rodičovský príspevok," upozorňuje Stavrovská s tým, že práve tieto skupiny osôb sú náchylné trpieť chudobou.

"Považujem za obzvlášť nespravodlivé, ak nebudú mať nárok na najvyšší možný rodičovský príspevok, ktorý si Slovenská republika môže vzhľadom na svoju ekonomickú situáciu dovoliť poskytovať. Týka sa to tiež celej škály ďalších osôb, ktoré nesplnia podmienky zákona o sociálnom poistení, aby im vznikol nárok na materské, ale stále sú to osoby, ktoré deťom poskytujú kvalitnú starostlivosť a zaslúžia si od štátu úplne rovnakú pomoc, ako si ju zaslúžia aj samotné deti, o ktoré sa tieto osoby starajú a ktoré nie sú menejcenné v porovnaní s deťmi, o ktoré sa stará novelou zákona vybraná skupina osôb," dodala Stavrovská.