Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Za deň prišlo viac ako 4000 žiadostí o nájomné byty s podporou štátu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Agentúra eviduje podľa predsedu predstavenstva Petra Sekáča najviac žiadostí o byty na západnom Slovensku.

Bratislava 20. januára (TASR) – Za prvý deň od spustenia webstránky s formulárom záujmu o nájomné byty určené pre strednú a nižšiu príjmovú vrstvu zaznamenala Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania (AŠPNB) viac ako 4000 nezáväzných žiadostí. V piatok o tom informovala AŠPNB.

Agentúra eviduje podľa predsedu predstavenstva Petra Sekáča najviac žiadostí o byty na západnom Slovensku. Polovica tých, ktorí sa prihlásili za prvý deň, mala záujem o bývanie v Bratislavskom, Trnavskom alebo Nitrianskom kraji. Najmenej žiadateľov chcelo bývať na východnom Slovensku.

"Číslo uchádzačov za prvých 24 hodín svedčí o potrebe takéhoto modelu bývania na Slovensku, a tiež o tom, že práve ľudia, ktorí síce majú pravidelný príjem, ale hypotéka je pre nich príliš drahá, túto možnosť využijú a vítajú," povedal Sekáč. Dodal tiež, že urobia všetko pre to, aby umožnili odovzdanie prvých bytov čo najskôr. Ako uviedol, záleží to od pripravenosti projektov zo strany investičných partnerov.

Počas nasledujúcich mesiacov očakáva AŠPNB, že sa podajú prvé projekty s nájomnými bytmi na schválenie. Ako agentúra uviedla, v súčasnosti komunikuje s investormi, ktorým vláda v decembri schválila investičné zmluvy. Projekt má priniesť približne 9000 bytov za 1,5 miliardy eur. AŠPNB rokuje aj s ďalšími investormi, ktorí majú záujem o výstavbu nájomných bytov na Slovensku.