Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Za ľudí chce predložiť vlastný návrh na daň z nadmerného zisku z ropy

Na snímke predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Foto: TASR - Michal Svítok

Vládny návrh na zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy z dielne ministerstva financií už parlament dvakrát odložil.

Bratislava 8. augusta (TASR) – Koaličná strana Za ľudí plánuje predložiť vlastný návrh na zdanenie nadmerného zisku z ropy. Získané prostriedky chce použiť na zníženie daní pracujúcich a živnostníkov, prístup k cenovo dostupným energiám a opatrenia pre zdravotne znevýhodnených, informovala v pondelok strana. O podobnom vládnom návrhu na zdanenie nadmerného zisku zo spracovania zľavnenej ruskej ropy by mala Národná rada SR rozhodovať na septembrovej schôdzi.

"Pár spoločností nemôže bohatnúť na celosvetovom nedostatku dodávok a využívať celosvetovú krízu na nemorálne zvyšovanie ziskov na úkor spotrebiteľov, na čo doplácajú najzraniteľnejší obyvatelia. Prostriedky z dane z nadmerného zisku použijeme na zníženie daní pracujúcich a živnostníkov, prístup k cenovo dostupným energiám a opatrenia pre zdravotne znevýhodnených," uviedla predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Na zdanenie nemorálnych ziskov spoločností, ktoré bohatnú na energetickej kríze, vyzval minulý týždeň aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý zároveň odsúdil "grotesknú chamtivosť" ropných a plynárenských spoločností a vyzval vlády po celom svete, aby zdanili ich nadmerné príjmy a podporili tak chudobných a zraniteľných ľudí.

Vládny návrh na zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy z dielne ministerstva financií už parlament dvakrát odložil. Koaličná strana SaS podmienila jeho prijatie znížením inej dane tak, aby sa nezvýšilo celkové daňovo-odvodové zaťaženie. "V strane Za ľudí dohody dodržiavame, veto koaličného partnera sme rešpektovali. Zisky ropných spoločností však ďalej rastú, hrozí celoeurópska energetická kríza, a preto budeme opätovne žiadať dodatočné zdanenie nadmerných ziskov," dodala Remišová.

Ministerstvo financií (MF) však zámer koaličnej strany neprijalo s pochopením. "Nerozumieme krokom strany Za ľudí, keďže obdobný a navyše už vládou schválený zákon MF SR predložilo do NR SR, kde bude prerokovaný na septembrovej schôdzi," uviedol tlačový odbor rezortu.