Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

ZA MENEJ ÁUT: Aj minister dopravy Érsek bude zdieľať automobil

Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpád Érsek. Foto: TASR/Martin Baumann

Do kampane #ideminak sa môže od septembra zapojiť každý, kto na cestu do práce alebo za povinnosťami využije alternatívu voči osobnej automobilovej doprave.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR štartuje od pondelka kampaň, ktorej cieľom je znížiť počet áut na cestách, s názvom #ideminak. Zapojí sa do nej aj samotný minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd), ktorý bude zdieľať vládne auto s ľuďmi idúcimi ráno do práce v hlavnom meste.

"Ministerstvo dopravy robí viacero krokov na podporu verejnej osobnej dopravy, pozornosť venujeme najmä posilneniu vlakovej dopravy, ale kľúčová je v tomto smere podpora ľudí, ktorí každý deň chodia do práce. Preto som sa rozhodol, že aj osobným príkladom budem motivovať ľudí, že do práce sa dá ísť aj inak a každý môže zabojovať proti dopravnej zápche," opísal Érsek.

Do kampane #ideminak sa môže od septembra zapojiť každý, kto na cestu do práce alebo za povinnosťami využije alternatívu voči osobnej automobilovej doprave, kde vo väčšine prípadov sedí v jednom aute len jeden človek.

Okrem zdieľaného cestovania je možné podľa ministerstva využívať aj vlaky, autobusy, bicykel a podobne. "Stačí, ak sa počas tejto cesty každý, kto sa zapojí do kampane, odfotí a svoju fotku zverejní na sociálnej sieti s označením ministerstva dopravy a #ideminak. Okrem podpory dobrej veci sa niektorí vyžrebovaní zvezú do práce s ministrom dopravy," priblížila hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Ak by sa podľa jej slov zapojila do akcie polovica vodičov, ktorí denne jazdia po Prístavnom moste, a namiesto jedného pasažiera by v aute sedeli traja, počet áut na tomto najvyťaženejšom cestnom úseku by sa zo súčasných 80.058 áut denne znížil o viac ako 26.000. Tým by sa podľa ministerstva významným spôsobom obmedzili dopravné zápchy v hlavnom meste.