Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Za Orbánom zavedené zdaňovanie mimoriadnych ziskov firiem je 70 % ľudí

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vláda detaily mimoriadnej dane na zisky veľkých firiem zverejnila v noci na nedeľu (5. 6.). Od tohto opatrenia si kabinet sľubuje príjmy vo výške 800 miliárd HUF (2,04 miliardy eur).

Budapešť 9. júna (TASR) - Zdanenie mimoriadnych ziskov firiem súvisiacich s vplyvmi koronavírusovej pandémie a vojny na Ukrajine, ktorú zaviedla v Maďarsku vláda premiéra Viktora Orbána, podporuje až 70 % Maďarov. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odkazom na výsledky prieskumu verejnej mienky inštitútu Nézőpont Intézet zverejnené vo štvrtok spravodajským serverom telex.hu.

Iba 23 % opýtaných sa vyjadrilo proti takémuto zdaneniu, ktoré sa dotkne leteckých, ropných, farmaceutických, telekomunikačných spoločností, ale aj maloobchodných reťazcov a poisťovní.

Orbán 25. mája avizoval, že v záujme pomoci rodinám v ťažkej ekonomickej situácii jeho kabinet založí fond na ochranu režijných nákladov domácností, do ktorého budú prispievať banky a kooperácie zo svojho nadmerného zisku, ako aj fond obrany, z ktorého bude posilnená armáda.

"Vojna sa naťahuje, bruselská politika sa nezlepšuje, čo spolu vedie k drastickému zvyšovaniu cien," povedal Orbán, podľa ktorého v súčasnosti chráni rodiny v Maďarsku znižovanie režijných nákladov domácností, avšak cena energií neustále stúpa, preto je čoraz ťažšie chrániť tieto rodiny. "Navyše treba neodkladne posilniť armádu," dodal.

Podľa premiéra vplyvom rastúcich úrokov a cien prichádzajú banky a nadnárodné spoločnosti k väčším ziskom, preto sa vláda rozhodla zriadiť fondy, z ktorých bude hradená ochrana rodín a posilnenie ozbrojených síl.

Vláda detaily mimoriadnej dane na zisky veľkých firiem zverejnila v noci na nedeľu (5. 6.). Od tohto opatrenia si kabinet sľubuje príjmy vo výške 800 miliárd HUF (2,04 miliardy eur).

(1 EUR = 391,25 HUF)





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)