Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Za potraviny po dátume spotreby má zodpovedať obchod, hovorí novela

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Martin Krajčovič, predsedu SAMO, považuje za zlé to, že zodpovednosť aj za produkty v rámci DMT a dátumu spotreby nesie naďalej obchodník, aj keď nijako nevie ovplyvniť chyby vo výrobe dodávateľov.

Bratislava 2. februára (TASR) - Podľa návrhu novely zákona o potravinách, o ktorej by na aktuálnej schôdzi mala rokovať Národná rada (NR) SR, nesie zodpovednosť za bezpečnosť potravín po dátume minimálnej trvanlivosti (DMT) predávajúci. Uviedli to pre TASR predstavitelia Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) a Zväzu obchodu (ZO) SR v reakcii na výhrady Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK, v pondelok (31. 1.) uviedla, že SPPK žiada, aby za bezpečnosť potravín po DMT zodpovedal obchod, nie ich výrobca. S touto požiadavkou sa podľa nej agropotravinárska samospráva obrátila aj na poslancov NR SR, aby sa táto formulácia dostala i do novely zákona o potravinách.

Podľa Martina Krajčoviča, predsedu SAMO, ide zo strany SPPK zjavne o nedorozumenie, keďže nič také sa v návrhu zákona nenachádza. SAMO takéto ustanovenie ani nenavrhovalo. "Celkovo si myslíme, že do predaja pôjde iba minimum takýchto výrobkov, pretože v prvom rade tieto výrobky budeme chcieť darovať cez charity ľuďom v núdzi a iba tam, kde charita nemá vybudovanú infraštruktúru využijeme samotný predaj. Z nášho pohľadu ide čisto o opatrenie na zníženie plytvania potravinami," spresnil.

"To, čo považujeme za zlé, je, že zodpovednosť aj za produkty v rámci DMT a dátumu spotreby nesie naďalej obchodník, aj keď nijako nevie ovplyvniť chyby vo výrobe svojich dodávateľov. To považujeme za nespravodlivé a v prípade potravín, ktorým neexspiroval dátum spotreby alebo DMT, by mal za výrobný proces zodpovedať producent potraviny, a nie obchodník, ktorý na výrobu nemá žiaden vplyv," podčiarkol.
Na snímke plniaca linka jogurtov vo Zvolenskej mliekarni s.r.o., foto z archívu.
Foto: TASR - Dušan Hein

"Veríme, že v budúcnosti nájdeme zhodu na tom, aby v rámci doby trvanlivosti garantovanej výrobcom niesli výrobcovia zodpovednosť za výrobný proces a obchodníci iba za to, čo vedia ovplyvniť, teda dodržanie teplotného režimu, správneho skladovania, neporušenia obalu a podobne," dodal Krajčovič.

Aj podľa Nadeždy Machútovej, prezidentky ZO SR, ide v prípade SPPK asi o nedorozumenie, pretože predložená novela zákona o potravinách, schválená vládou SR, kladie zodpovednosť za bezpečnosť potravín po DMT prevádzkovateľovi, ktorý takéto potraviny predáva.

"Je pravdou, že Zväz obchodu SR dával k tomuto návrhu zásadnú pripomienku, ale nebola akceptovaná, čierny Peter teda zostal nám," podčiarkla.

"Namietali sme, že keď potraviny po DMT môžu byť predávané nad rámec zodpovednosti výrobcu, nemôže byť požiadavka na bezpečnosť založená na výlučnej zodpovednosti obchodníka," pripomenula.

Dodala, že maloobchod neovplyvňuje balenie, označovanie, bezpečnosť alebo integritu potravín. "A v prípade nebezpečného výrobku maloobchod len spolupracuje na krokoch, ktoré uskutočňujú producenti, spracovávatelia a výrobcovia, a to hovorí priamo európske nariadenie," doplnila Machútová.