Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Za prezidentku Konfederácie odborových zväzov SR bola zvolená Uhlerová

Na snímke novozvolená prezidentka Konfederácie odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ) Monika Uhlerová počas tlačovej konferencie po skončení 11. zjazdu Konfederácie odborových zväzov SR 17. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Za viceprezidenta KOZ SR Františka Gajdoša z OZ KOVO.

Bratislava 17. júna (TASR) - Za prezidentku Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR delegáti 11. zjazdu konfederácie zvolili na nasledujúce štyri roky doterajšiu viceprezidentku KOZ SR Moniku Uhlerovú a za viceprezidenta KOZ SR Františka Gajdoša z OZ KOVO. Zjazd zvolil aj nové predstavenstvo KOZ SR.

Delegáti zjazdu podľa Uhlerovej prijali program, ktorý chcú napĺňať najbližšie štyri roky. "V kontexte tohto programu chceme, aby sa odborové hnutie na Slovensku skutočne vyvíjalo ako moderné, európske odborové hnutie, ktoré bude reflektovať aktuálne témy životnej úrovne obyvateľstva. A bude zároveň pripravené čeliť aj výzvam, ktoré prináša blízka budúcnosť, či už v kontexte digitalizácie, demografického vývoja, klimatickej zmeny, technologického vývoja, digitálnej a hospodárskej transformácie. Predpokladáme totiž, že tieto výzvy budú mať dosah na svet práce, na samotnú prácu a aj na pracovné prostredie," priblížila Uhlerová.



Konfederácia podľa nej uvedeným výzvam prispôsobila aj svoj program. "Stanovili sme si niekoľko základných priorít, respektíve pilierov, kde určite za jednu z najzákladnejších považujeme sociálny dialóg a kolektívne vyjednávanie. Je to nástroj, prostredníctvom ktorého chceme naďalej obhajovať sociálne práva pracujúcich," podčiarkla.

Ďalším pilierom programu KOZ je podľa Uhlerovej zamestnanosť, trh práce a kvalitné pracovné miesta. "Tretím pilierom sú práva odborov a transparentná odborárska politika. To sa týka hlavne našej komunikácie smerom dovnútra, s cieľom posilnenia medziodborovej solidarity medzi zväzmi, odborármi a zamestnancami," poznamenala. "Zameriame sa aj na posilnenie doterajšej členskej základne, ako aj na podporu vzniku odborových zväzov v nových profesiách," poznamenala.



Štvrtým pilierom je podľa novej prezidentky KOZ posilňovanie sociálneho štátu. "Naším cieľom bude vyvíjať tlak na vlády takým smerom, aby boli sociálne práva posilňované tak, aby bol život a životná úroveň na Slovensku dôstojná," podčiarkla.

Poslednou oblasťou je podľa nej solidarita a jednota odborov na medzinárodnej úrovni. "Pre nás je zapojenie sa do európskych a medzinárodných štruktúr otázkou prestíže a zároveň aj posilňovania našej pozície na domácej scéne," zdôraznila.

"Do kandidatúry som vstupovala s niekoľkými ambíciami. Jednou z nich bola snaha o odpolitizovanie odborového hnutia a odborov na Slovensku, čiže vzťah s politickými stranami, ktorý nie je zväzujúci a zaväzujúci, ale postavený na serióznej komunikácii s tými, ktoré majú hodnotové a programové prieniky s KOZ. Nie som zástancom akéhokoľvek zmluvného alebo iného zaväzovania odborov, ale serióznej komunikácie pri presadzovaní práv pracujúcich," dodala Uhlerová.

Gajdoš upozornil, že vrcholové vedenie konfederácie po zjazde KOZ "značne omladlo", čo podľa neho môže byť odborom na prospech pri ich vnímaní mladými ľuďmi. "S prezidentkou KOZ mám podobné, až identické hodnotové nastavenie," doplnil. Jednou z vážnych úloh vedenia KOZ je podľa jeho slov posilnenie dôvery zamestnancov v odborové hnutie.