Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Začal sa Týždňa zelených budov, témou je spoločná zodpovednosť

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj Foto: TASR - Martin Baumann

Základom pre implementáciu zodpovedných riešení je podľa výkonnej riaditeľky rady Barbary Plachej prepájanie zástupcov stavebného sektora, predstaviteľov štátu, odbornej a širokej verejnosti.

Bratislava 21. septembra (TASR) - V utorok odštartoval na Slovensku 11. ročník Týždňa zelených budov, ktorý apeluje najmä na spoločnú zodpovednosť a ktorého hlavným mottom je klíma a jej výzvy pre budovy, spoločnosť a ekonomiku. Informovala o tom Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC), ktorá počas týždňa organizuje sériu podujatí o udržateľnej výstavbe. Nad Týždňom zelených budov prevzali záštitu prezidentka SR Zuzana Čaputová, minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) a minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Rada chce v rámci Týždňa zelených budov upriamiť pozornosť na príležitosti, ktoré otvára medzisektorová spolupráca a tiež na celospoločenský význam dostupnosti udržateľného bývania. Vyzdvihla, že klíma a zdravé a udržateľné životné prostredie sú v súčasnosti jednou z najvážnejších tém vyžadujúcich celosvetovú pozornosť.

"Viac ako tretinu globálnych energetických emisií uhlíka produkuje segment stavebníctva. Poznáme však nástroje a procesy, ktoré umožňujú zvyšovať udržateľnosť i efektívnosť výstavby a rekonštrukcií, minimalizujú uhlíkovú stopu a redukujú odpad," povedal predseda predstavenstva rady Pavol Kukura.

Základom pre implementáciu zodpovedných riešení je podľa výkonnej riaditeľky rady Barbary Plachej prepájanie zástupcov stavebného sektora, predstaviteľov štátu, odbornej a širokej verejnosti. "Udržateľná výstavba, ktorá je zároveň dostupná, je nielen trendom, ale i nevyhnutným predpokladom dlhodobej zmeny," poznamenala.

Podľa partnera podujatia - spoločnosti Saint Gobain - je Týždeň zelených budov príležitosťou na spájanie a inšpiráciou pre odborníkov. Generálnym partnerom Týždňa zelených budov je aj VÚB banka, ktorá chce podľa slov jej hlavného ekonóma Zdenka Štefanidesa otvoriť tému, ako slovenské banky môžu prispieť k financovaniu zelených projektov a k implementácii zelených riešení. "Pretože aj napriek tomu, že na zmiernenie dôsledkov klimatickej krízy prostredníctvom financovania udržateľných budov, je z európskych peňazí vyčlenený obrovský balík peňazí, pokiaľ sa nezapojí aj súkromný sektor, nebude to stačiť," poznamenal Štefanides.