Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Začali konanie pre užívanie autobusových staníc v Žilinskom kraji

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ide o možné zneužívanie dominantného postavenia podľa zákona o ochrane hospodárskej súťaže a možné uplatňovanie neprimeranej ceny.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR začal správne konanie voči podnikateľovi v oblasti poskytovania služieb, súvisiacich s užívaním autobusových staníc v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK). Podľa hovorkyne úradu Adriany Oľšavskej ide o možné zneužívanie dominantného postavenia podľa zákona o ochrane hospodárskej súťaže a možné uplatňovanie neprimeranej ceny.

Správne konanie začal PMÚ v nadväznosti na vykonané prešetrovanie. "Nadobudol podozrenie, že dotknutý podnikateľ by mohol uplatňovať voči autobusovým dopravcom neprimerane vysoký poplatok za používanie autobusovej stanice, účtovaný za každý autobusový spoj. Toto správne konanie je v poradí druhým správnym konaním, ktoré sa týka poskytovania služieb, súvisiacich s užívaním autobusových staníc v ŽSK," uviedla hovorkyňa PMÚ.

Pripomenula, že podľa zákona PMÚ za porušenie zákazu zneužitia dominantného postavenia uloží podnikateľovi pokutu do 10 percent z celosvetového obratu za predchádzajúce účtovné obdobie. "Začatie správneho konania neznamená, že účastník konania porušil súťažné pravidlá a ani neprejudikuje závery, ku ktorým môže PMÚ dospieť v rozhodnutí vo veci samej," dodala.