Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Zahraničný obchod Česka skončil v septembri v deficite vyše 13 mld. Kč

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

V medziročnom porovnaní klesol český vývoz o 2,8 % na vyše 322 miliárd Kč. Naopak, dovoz sa zvýšil o 12,7 % na 335,3 miliardy Kč.

Praha 8. novembra (TASR) - Bilancia českého zahraničného obchodu skončila v septembri schodkom zhruba 13,3 miliardy Kč (526,21 milióna eur). Medziročne je to o 47,2 miliardy Kč horší výsledok, keďže pred rokom bolo saldo výrazne v pluse. Príčinou je najmä dovoz drahej ropy, na druhej strane aj výrazný prepad predaja áut. Informoval o tom v pondelok server novinky.cz, ktorý zverejnil údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ).

Celkové saldo zahraničného obchodu s tovarom nepriaznivo ovplyvnil najmä medziročný pokles prebytku obchodu s motorovými vozidlami. Pokles dosiahol 20,6 miliardy Kč.

"Za prvé tri štvrťroky tohto roka zostáva síce obchodná bilancia naďalej prebytková, v porovnaní s minulým rokom je však tretinová. Dovoznú stranu negatívne ovplyvňujú najmä ceny fosílnych palív, vývoz potom najmä problémy v automobilovom priemysle," uviedol Stanislav Konvička z ČSÚ.

V medziročnom porovnaní klesol český vývoz o 2,8 % na vyše 322 miliárd Kč. Naopak, dovoz sa zvýšil o 12,7 % na 335,3 miliardy Kč.

V obchode s krajinami Európskej únie je Česko stále v prebytku, aj keď nie takom vysokom ako pred rokom. V septembri dosiahol tento prebytok 55,9 miliardy Kč, čo je o 12,1 miliardy Kč menej než v septembri minulého roka. Polovicu z toho pritom tvorí prepad obchodu s Nemeckom. V obchodovaní so štátmi mimo EÚ sa schodok prehĺbil o 34,9 miliardy na 67,1 miliardy Kč.

(1 EUR = 25,275 CZK)