Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zahraničný obchod Maďarska skĺzol v apríli do deficitu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vývoj obchodu bol lepší aj v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, keď v marci obchodný deficit dosiahol 708 miliónov eur.

Budapešť 8. júna (TASR) - Zahraničný obchod Maďarska skĺzol v apríli do deficitu. Export síce vzrástol o dvojciferné hodnoty, rast dovozu bol však výrazne vyšší. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý sa odvolal na údaje maďarského štatistického úradu.

Podľa štatistického úradu zaznamenalo Maďarsko v apríli obchodný schodok 475 miliónov eur, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka evidovalo prebytok na úrovni 338 miliónov eur. Napriek schodku bol výsledok za apríl lepší, než sa čakalo. Ekonómovia totiž počítali s deficitom až na úrovni 550 miliónov eur. Vývoj obchodu bol lepší aj v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, keď v marci obchodný deficit dosiahol 708 miliónov eur.

Export vzrástol v apríli medziročne o 12,1 %. V porovnaní s marcovým vývojom sa tak tempo rastu zrýchlilo, keďže v marci rast dosiahol 8,8 %. Na druhej strane dovoz vzrástol v apríli oproti rovnakému obdobiu minulého roka až o 21,1 %.