Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Zakladateľ Oracle L. Ellison má veľký podiel v Tesle

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ellison vlastní prostredníctvom jedného fondu 3 milióny akcií Tesly, ktorých aktuálna celková hodnota je okolo 1 miliardy USD (874 miliónov eur).

New York 8. januára (TASR) - Zakladateľ softvérového koncernu Oracle Larry Ellison zverejnil, že má v Tesle výrazný podiel.

Ellison vlastní prostredníctvom jedného fondu 3 milióny akcií Tesly, ktorých aktuálna celková hodnota je okolo 1 miliardy USD (874 miliónov eur), vyplýva zo správy pre americkú komisiu pre cenné papiere a burzy SEC. To znamená, že 74-ročný Ellison kontroluje vo výrobcovi elektromobilov podiel vo výške asi 1,75 % a po šéfovi Elonovi Muskovi je druhým najväčším individuálnym akcionárom firmy.

Táto správa je do istej miery pikantná, keďže Ellison bol koncom decembra vymenovaný do správnej rady Tesly ako jeden z dvoch nezávislých riaditeľov - druhým sa stala Kathleen Wilson-Thompsonová. Ellison však už predtým priznal, že vlastní veľký objem akcií Tesly, a že je dobrým priateľom Elona Muska. Forbes odhaduje Ellisonov majetok na 57,8 miliardy USD.

Tesla a jej výkonný riaditeľ Elon Musk sa v septembri dohodli so SEC na urovnaní sporu, v rámci ktorého bol Musk obvinený, že zavádzal investorov, keď na Twitteri písal o stiahnutí Tesly z burzy. SEC požadovala vymenovanie dvoch nezávislých riaditeľov do správnej rady rovnako ako výmenu na čele rady, aby bol Musk pod väčším dohľadom. Šéfkou správnej rady sa stala v novembri Robyn Denholmová.

(1 EUR = 1,1440 USD)