Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zákon o úprave vlastníctva vzťahov k pôde sa pre zánik LPM Ulič upraví

Na archívnej snímke z 28. mája 2021 Martin Fecko. Foto: TASR - Jakub Kotian

Cieľom novely zákona je dosiahnuť súlad zákona s reálnym právnym stavom.

Bratislava 23. januára (TASR) - Zákon o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku sa pre zanikajúci Lesopoľnohospodársky majetok (LPM) Ulič upraví. Vyplýva to z návrhu novely zákona, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložil poslanec Martin Fecko (OĽANO). Účinnosť novely sa navrhuje od 1. mája 2023.

"V súvislosti so zlúčením štátneho podniku Lesopoľnohospodársky majetok Ulič so štátnym podnikom Lesy Slovenskej republiky je potrebné vykonať aj úpravu zákona, ktorý výslovne uvádza názov zanikajúceho štátneho podniku," zdôvodňuje sa potreba úpravy v dôvodovej správe.

Cieľom novely zákona je dosiahnuť súlad zákona s reálnym právnym stavom a rovnako predísť prípadným nejasnostiam v aplikácii zákona v situácii, kedy práva a povinnosti síce automaticky prejdú zo zanikajúceho štátneho podniku na prijímajúci štátny podnik, avšak zákon by túto zmenu nereflektoval.

Novela by mala ustanoviť výnimky zo zákazu prevodu vlastníctva k pozemkom


Zákon o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom by mal mať výnimky zo zákazu prevodu vlastníctva k pozemkom. Vyplýva to z návrhu novely zákona, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložil poslanec Martin Fecko (OĽANO). Účinná by mala byť od 1. mája 2023.

"Požiadavka na ustanovenie výnimiek zo zákazu prevodu vlastníckeho práva k pozemkom, ktoré tvorili verejný majetok (neknihované pozemky) a ktoré sú vo vlastníctve štátu a v správe Slovenského pozemkového fondu, vyplynula z požiadaviek aplikačnej praxe," zdôvodňuje sa potreba novelizácie zákona v dôvodovej správe.

Novelou sa navrhuje, aby výnimku tvorili prevody pozemkov na účely výstavby verejnoprospešných stavieb, diaľnic a ciest pre motorové vozidlá, významných investícií, priemyselných parkov, nájomných bytov a pozemkov, ktoré sú právoplatným rozhodnutím štátneho orgánu určené na výstavbu a ťažbu.