Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zákon chráni spotrebiteľov pred neprijateľnými podmienkami v zmluvách

Jana Martinková Foto: TASR/Peter Frolo

Neprijateľné podmienky sú také ustanovenia, ktoré spôsobujú značnú nerovnováhu v právach a povinnostiach zmluvných strán v neprospech spotrebiteľa.

Bratislava 30. júla (TASR) - Spotrebiteľa chráni zákon pred neprijateľnými podmienkami zo strany dodávateľa tovaru alebo služieb.

Pre TASR to povedala advokátka Jana Martinková s tým, že spotrebiteľ nemôže ani očakávať, že bude o všetkých zmluvných podmienkach pri uzatváraní zmluvy osobne informovaný. "Vzhľadom na toto nerovné postavenie sa zákon snaží chrániť spotrebiteľa tým, že dodávateľom zakazuje vkladať do zmlúv takzvané neprijateľné podmienky," zdôraznila Martinková.

Neprijateľné podmienky sú také ustanovenia, ktoré spôsobujú značnú nerovnováhu v právach a povinnostiach zmluvných strán v neprospech spotrebiteľa. Podľa Martinkovej k nerovnováhe dochádza najčastejšie vtedy, ak sa dodávateľ snaží eliminovať alebo významne obmedziť možnosť spotrebiteľa na uplatňovanie jeho zákonných nárokov, ktorými sa domáha riadneho plnenia zo zmluvy.

Príkladom je zodpovednosť za chyby, omeškanie, škodu spôsobenú dodávateľom alebo obmedzenia možnosti spotrebiteľa odstúpiť od zmluvy. Existujú však aj výnimky, ktoré sa nepovažujú za neprijateľné. "Ide napríklad o tie podmienky, ktoré sa týkajú hlavného predmetu plnenia a primeranosti ceny. Teda napríklad predmet kúpy a jeho cenu, čiže hlavné atribúty zmluvy, ktoré boli výslovne dojednané, ak sú tieto vyjadrené určito, jasne a zrozumiteľne," vysvetlila advokátka.

Spotrebiteľ sa tiež nemôže domáhať neprijateľnosti tých zmluvných podmienok, ktoré si dohodol individuálne. Na druhej strane, ak dodávateľ nepredloží dôkaz o tom, že zmluvné ustanovenia medzi dodávateľom a spotrebiteľom boli dohodnuté individuálne, platí, že neboli individuálne dohodnuté.

Podľa Martinkovej, ak časť spotrebiteľskej zmluvy bola dohodnutá individuálne, ale zvyšná časť má charakter vopred pripravenej štandardnej zmluvy, možno na časť, ktorá nebola individuálne dohodnutá, uplatňovať ustanovenia o neprimeraných zmluvných podmienkach. "Pokiaľ by však hlavný predmet plnenia alebo jeho cena neboli vymedzené určito, jasne a zrozumiteľne, tak súd môže vysloviť ex offo i absolútnu neplatnosť týchto podstatných náležitostí zmluvy," uzavrela advokátka Martinková.