Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zálohomaty pomáhajú obchodom: Máte prevádzku a chcete zálohomat aj vy

Ilustračné foto Foto: Unsplash.com / Jonathan Chng

Pracujete v maloobchode? Určite ste sa už zaoberali otázkou, či nie je načase umiestniť aj vo vašej predajni automat umožňujúci vrátenie zálohovaných fliaš - zálohomat. Ako sa oplatí dopriať svojim zákazníkom možnosť používať zálohomat?

Bratislava 23. septembra (OTS) - Otázka zálohovania a zberu zálohovaných obalov je aktuálna nielen pre väčšie prevádzky, ale aj obchody s menšou predajnou plochou (menej ako 300 m2), hoci im zákon neukladá povinnosť odoberať zálohované PET fľaše a plechovky od nápojov.

Skúsenosť podložená prieskumom však poukazuje na to, že s jeho akvizíciou netreba príliš váhať. Prítomnosť zálohomatu v predajni a komfort, ktorý poskytuje zákazníkom, sa totiž ukazujú byť konkurenčnou výhodou. Platí to dokonca pre malé obce s jedinou predajňou v širokom okolí.

Mobilitu ľudí dnes netreba podceňovať – nerobí im problém raz za čas vybehnúť autom na miesto, kde sa vďaka zálohomatu zbavia možno celého vreca nazbieraných zálohovaných obalov. Popri tom si tam, samozrejme, vybavia aj nákup. Mohli to však urobiť u vás.

1702 prevádzok s rozlohou menej ako 300 m2 si zvolilo možnosť dobrovoľne odoberať nápojové obaly a mnoho z nich investovalo do zaobstarania si zálohomatov. (dáta k 19.9.2022)



Aké skúsenosti majú s prevádzkovaním zálohomatu menšie prevádzky?
Prevádzka potravín YEME na Búdkovej ulici v Bratislave má rozlohu približne 280 m2. Zákon predajni
neukladá povinnosť mať v prevádzke zálohomat. Napriek tomu sa však predajňa rozhodla pre jeho inštaláciu. O skúsenosti sa podelila Dagmar Skalníková, manažérka pre vzťahy s verejnosťou a komunikáciu v spoločnosti YEME Plnochutné potraviny: „Naše skúsenosti sú výborné! Zákazníci si na zálohomaty rýchlo zvykli a pre nás je výhodné, keď zákazníci odovzdávajú zálohované obaly priamo do zálohomatu a nie pri pokladni. Zálohomaty nám tým pádom šetria čas a ani nezaberajú príliš veľa miesta.“

Foto:Dagmar Skalníková, manažérka pre vzťahy s verejnosťou a komunikáciu v spoločnosti YEME Plnochutné potraviny

Majitelia menších prevádzok sa často obávajú toho, že nebudú vedieť zálohomat správne obsluhovať alebo toho, že bude kvôli poruchám často mimo prevádzky. Skúsenosti obchodníkov však dokazujú, že ani jedna z obáv nie je opodstatnená: „V prvých dňoch po namontovaní zálohomatov k nám prišli servisní technici spo-ločnosti TOMRA a urobili pre nás školenie o ich obsluhe. Aj vďaka tomu máme nízku poruchovosť. V
prípade poruchy zálohomatu prídu servisní technici rýchlo, obvykle ešte v ten istý deň, a chybu hneď
odstránia. Ešte sa nestalo, že by sme mali zálohomat odstavený na dlhší čas,“ dodáva Dagmar Skalníková.



Chcete zálohomat aj vy? Je to jednoduché
1, Urobte si kalkuláciu, koľko nápojov v PET fľašiach a plechovkách predáte počas dní predajnej špičky. Na podanie žiadosti Správcovi zálohového systému sa odporúča mať tento počet na úrovni aspoň 70 kusov.

2, Navštívte stránku organizácie www.spravcazaloh.sk. Nájdete tam kontakty, formuláre na vyplnenie a ďalšie užitočné informácie, ktoré vás na proces obstarania si zálohomatu pripravia.

3, V prípade, že ste rozhodnutí, kontaktujte niektorého z certifikovaných dodávateľov zálohomatov.

4, Jedným z certifikovaných dodávateľov zálohomatov na Slovenskom trhu je značka TOMRA. Získala si obľubu medzi obchodníkmi vďaka vysokej kvalite zariadení a dobrému a rýchlemu servisu svojich zariadení.


Pomôžeme vám byť súčasťou nového slovenského zálohového systému. Pre viac informácií nás môžete kontaktovať na adrese: info.sk@tomra.com, telefonicky na čísle: +421 23 23 43 920 alebo navštívte náš web: https://collection-sk.tomra.com/.