Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Zálohu za vratné obaly môžete poukázať aj iniciatíve Upracme Slovensko

Na snímke vedúci úseku komunikácie Lidl Slovenská republika Tomáš Bezák a Veronika Repiská z o.z. Upracme Slovensko počas brífingu o zálohovaní PET fliaš a plechoviek v predajniach Lidl v Bratislave 16. decembra 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Ročne sa na Slovensku podľa Ministerstva životného prostredia SR predá asi miliarda PET fliaš a 345 miliónov plechoviek od nápojov, pričom miera recyklácie PET fliaš dosahuje o niečo viac než 60 %.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Zákazníci môžu zálohu za vratné obaly poukázať aj iniciatíve Upracme Slovensko. Umožní to vo svojej sieti obchodný reťazec Lidl. Informovali o tom vo štvrtok na brífingu Tomáš Bezák, vedúci úseku komunikácie Lidl Slovenská republika a Veronika Repiská z Upracme Slovensko.

Bezák spresnil, že zákazník sa môže rozhodnúť, či si svoju zálohu za odovzdané obaly uplatní pri pokladnici v danej Lidl predajni, alebo celú zálohu daruje iniciatíve Upracme Slovensko. O výsledkoch projektu s Upracme Slovensko bude Lidl priebežne informovať na svojich sociálnych sieťach a webových stránkach.

"Vítame každú iniciatívu, ktorej cieľom je, aby odpad neskončil v prírode. Je tiež dôležité, aby sa do týchto aktivít zapájalo čo najviac ľudí, pretože každý z nás môže ovplyvniť, v akom svete budú vyrastať naše deti. Máme iba jednu planétu a musíme si ju chrániť. Našimi projektami v oblasti ochrany životného prostredia chceme predchádzať vzniku odpadov, upozorňovať na problém znečistenia a prispievať k jeho riešeniu," povedal Bezák.

Na snímke zlisované plechovky počas brífingu o zálohovaní PET fliaš a plechoviek v predajniach Lidl v Bratislave 16. decembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský


Spresnil, že ročne sa na Slovensku podľa Ministerstva životného prostredia SR predá asi miliarda PET fliaš a 345 miliónov plechoviek od nápojov, pričom miera recyklácie PET fliaš dosahuje o niečo viac než 60 %. Znamená to podľa jeho slov, že stovky miliónov plastových fliaš končia v lepšom prípade v komunálnom odpade, a teda na skládkach, v horšom prípade v prírode.

"Keďže voľne pohodené PET fľaše a plechovky môžeme vidieť takmer na každom kroku v mestách, obciach či v prírode, zavedenie zálohového systému berieme ako skok vpred. Do boja s týmto odpadom sa tak môže jednoducho zapojiť každý z nás. Spoluprácu so spoločnosťou Lidl berieme ako veľkú výzvu a vďaka poskytnutým zálohám spoločne s dobrovoľníkmi upraceme Slovensko," dodala Repiská.