Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zámer výstavby Strategický park Valaliky predložili do procesu EIA

Na snímke zľava zástupcovovia spoločnosti Volvo Cars Slovakia Todor Todorov a Björn Helldén, primátor Košíc Jaroslav Polaček, predseda KSK Rastislav Trnka, starosta obce Valaliky Štefan Petrík, viceprimátor Košíc Marcel Gibóda a konateľ Industrial Park Valaliky Miloslav Durec držia zmluvy po tlačovej konferencii počas tlačovej konferencie pri príležitosti oznámenia príchodu investora – spoločnosti Volvo vo Valalikoch v okrese Košice-okolie 6. júla 2022, archívna snímka. Foto: TASR - František Iván

Strategický park má byť prvým výrobným závodom v automobilovom priemysle na Slovensku, ktorý zavedie výrobnú technológiu OEM spočívajúcu vo využití technológie vysokotlakového odlievania.

Valaliky 22. júla (TASR) - Zámer výstavby Strategický park Valaliky predložila spoločnosť Valaliky Industrial Park do procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie - EIA. Spustenie výstavby plánuje v prvom štvrťroku 2023 a začiatok prevádzky v druhom štvrťroku 2025. Predpokladané investičné náklady sú vo výške viac ako jedna miliarda eur. Vyplýva to z predloženého zámeru.

"Účelom navrhovanej činnosti je vybudovanie nového strategického priemyselného parku určeného na výrobu automobilov s predpokladanou kapacitou výroby na úrovni 250.000 vozidiel ročne, čím sa vytvorí 4000 až 5000 nových pracovných miest," uvádza s tým, že má ísť o trojzmennú prevádzku. Predpokladá aj zvýšenie sekundárnej zamestnanosti v oblasti subdodávok, služieb a logistiky. Počas výstavby má byť orientačne nasadených zhruba 1300 pracovníkov naraz.

Tento strategický park má byť prvým výrobným závodom v automobilovom priemysle na Slovensku, ktorý zavedie výrobnú technológiu OEM spočívajúcu vo využití technológie vysokotlakového odlievania.

Umiestnený má byť medzi obcami Valaliky, Geča a Haniska v katastrálnom území Valaliky s výmerou podnikového pozemku 381 hektárov. Celková zastavaná plocha sa predpokladá na úrovni približne 550.000 štvorcových metrov. Výstavbou závodu dôjde tiež k rozšíreniu cestnej a železničnej dopravnej infraštruktúry.

Podľa zámeru je územie v budúcnosti možné rozšíriť aj do katastrálnych území Geča, Čaňa a Haniska o ďalších 229 hektárov na celkovú podnikovú plochu strategického parku s rozlohou 610 hektárov.

V tomto priemyselnom parku v okrese Košice-okolie má vyrásť závod švédskej automobilky Volvo, ktorá tu chce vyrábať elektromobily. Svoj príchod na východ Slovenska oznámila začiatkom júla.