Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci letiska Poprad-Tatry avizujú podanie hromadnej výpovede

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Svoje výpovede zoberú späť len po splnení jednej podmienky, ktorou je odvolanie výkonného riaditeľa a predsedu predstavenstva spoločnosti Letisko Poprad-Tatry Petra Dujavu.

Poprad 16. júla (TASR) - Zamestnanci letiska Poprad-Tatry napísali ministrovi dopravy Andrejovi Doležalovi (nominant Sme rodina) list. Informujú ho v ňom, že podávajú hromadnú výpoveď z dôvodu zlej situácie na pracovisku a šikany zo strany výkonného riaditeľa a predsedu predstavenstva spoločnosti Letisko Poprad-Tatry Petra Dujavu. Ten vo svojej reakcii označil informácie uvedené v liste za nepravdivé.

"Vedenie letiska sa zmenilo v septembri roku 2020, no po dvoch rokoch, hoci znesieme veľa a boli sme aj dopredu upovedomení o možnom správaní pána riaditeľa, je už situácia neúnosná. Zatiaľ čo v médiách a na papieri vykazuje letisko dobré výsledky, zvnútra dochádza k rozvratu spoločnosti. Pre dlhodobú šikanu a arogantný prístup výkonného riaditeľa a predsedu predstavenstva spoločnosti Letisko Poprad-Tatry sme sa po dôkladnom zvážení a vyhodnotení celej situácie rozhodli podať hromadnú výpoveď," uvádzajú v liste zamestnanci letiska.

Ako píšu, svoje výpovede zoberú späť len po splnení jednej podmienky, ktorou je odvolanie Dujavu.

Ten v reakcii pre TASR uviedol, že nastúpil na pozíciu výkonného riaditeľa v septembri 2020. Letisko bolo podľa neho nielen v ekonomickom, ale aj v bezpečnostnom rozvrate. "Ako krízový manažér som pristúpil k okamžitej reštrukturalizácii spoločnosti, zmene organizačnej štruktúry, zredukoval som v rámci efektivity náklady. Zrušil som nevýhodné zmluvy a zameral som sa na nové trhy a činnosti, v ktorých doteraz letisko nepôsobilo. Z pohľadu niekoho to mohli byť nepopulárne opatrenia. Pre ďalšiu budúcnosť letiska však nevyhnutné," uviedol.

Spoločnosť v rokoch 2020 a 2021 po dlhých obdobiach strát dokázala podľa jeho slov vytvoriť zisk a zastabilizovať sa.

"Informácie v liste, ktoré smerujú k diskreditácii mojej osoby považujem za irelevantné a nepravdivé, dokonca zaslané formou anonymu a bez odsúhlasenia všetkými zamestnancami. Od zamestnancov som vždy očakával kvalitné a zodpovedné výkony, čo v žiadnom prípade nemá nič spoločné so šikanou," vyhlásil.

Väčšina zamestnancov v spoločnosti, ako tvrdí, ani nepozná obsah otvoreného listu a dozvedela sa o ňom iba z médií. "Od zamestnancov som dostal informáciu, že s obsahom listu nesúhlasia a nestotožňujú sa s ním," povedal Dujava s tým, že doposiaľ nie je zaevidovaná ani jedna výpoveď v tejto súvislosti.

"Moje ďalšie kroky budú smerovať k stabilizácii vzniknutej situácie formou otvorenej komunikácie so zamestnancami tak, ako to bolo vždy doteraz," doplnil Dujava.

Z ministerstva dopravy pre TASR uviedli, že situáciu si chcú najprv overiť. "Minister dopravy sa potrebuje detailne oboznámiť so situáciou, overiť si fakty, až následne zaujme stanovisko," uviedol riaditeľ odboru komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby SR Ivan Rudolf.