Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Štrajk v spoločnosti v Beluši pokračuje minimálne do pondelka

Ostrý štrajk zamestnancov firmy Booster Precision Components z dôvodu sporu v kolektívnom vyjednávaní, 10. júna 2021 v Beluši. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Zhromaždili sa pred vstupom do areálu spoločnosti a žiadajú splnenie svojich požiadaviek.

Beluša 10. júna (TASR) – Štvrtkové predpoludňajšie rokovanie odborárov s vedením strojárskej spoločnosti Booster Precision Components v obci Beluša v Púchovskom okrese trvalo päť minút. K dohode nedošlo, zamestnanci pokračujú v ostrom štrajku minimálne do pondelka 14. júna. Ako informoval predseda Rady Odborového zväzu (OZ) KOVO Emila Machyna, vedenie spoločnosti predložilo odborárom návrh s tým, že do 14.00 h sa majú rozhodnúť, či ho akceptujú.

„Ľudia jasne povedali, že návrh neakceptujú. My chceme, aby boli splnené naše požiadavky. Zamestnávateľ síce súhlasil s navýšením mzdy o šesť percent, my žiadame aj o všetky tie bonusy, ktoré ľudia mali. Lebo takýmto spôsobom by išli s platom dole,“ skonštatoval Machyna.

Ako dodal, zamestnávateľ nesplnil požiadavku na 13. a 14. plat, príplatky a kritériá na vyplácanie variabilnej zložky. „Ľudia išli domov, do práce nejdú ani v piatok (11. 6.), ani cez víkend. V pondelok o 8.00 h sa stretneme a dohodneme sa, aký bude ďalší postup,“ zdôraznil Machyna s tým, že zo svojich požiadaviek neustúpia.

Zamestnanci spoločnosti Booster Precision Components Beluša vstúpili vo štvrtok o 6.00 h do ostrého štrajku. Zhromaždili sa pred vstupom do areálu spoločnosti a žiadali splnenie svojich požiadaviek.

Požadujú zvýšenie základnej zložky mzdy o šesť percent, vyplatenie 13. a 14. platu, vyplácanie variabilnej zložky mzdy, vyplácanie motivačného bonusu a doplnkové dôchodkové poistenie. Reštriktívne opatrenia zamestnávateľa znamenajú pre zamestnancov zníženie mzdy v priemere o 170 eur mesačne oproti roku 2020.


Zamestnanci strojárskej spoločnosti v Beluši vstúpili ráno do štrajku



Zamestnanci strojárskej spoločnosti Booster Precision Components v obci Beluša v Púchovskom okrese vstúpili vo štvrtok o 6.00 h do ostrého štrajku. Zhromaždili sa pred vstupom do areálu spoločnosti a žiadajú splnenie svojich požiadaviek.

Podľa predsedu Rady Odborového zväzu (OZ) KOVO Emila Machynu sa do štrajku zapojilo asi 90 % výrobných zamestnancov spoločnosti.

„Ľudia sú nahnevaní a chcú mať postavenie ako vo fabrikách v Nemecku a Holandsku a chcú byť slušne zaplatení za svoju prácu. Myslím si, že si to zaslúžia, nepýtajú tak strašne veľa, aby to fabriku položilo. Manažment by mal zvážiť, či väčšiu škodu urobí štrajk alebo to, že ľuďom, ktorí pre neho pracujú, zdvihne mzdy,“ skonštatoval Machyna s tým, že výroba v spoločnosti je momentálne zrejme zastavená.

Ostrý štrajk zamestnancov firmy Booster Precision Components z dôvodu sporu v kolektívnom vyjednávaní, 10. júna 2021 v Beluši.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Ako dodal, vo štvrtok o 10.00 h majú mať odborári rokovanie, ktoré inicioval zamestnávateľ. „Uvidíme, akú ponuku nám dajú. Ale my sme jasne povedali, keď sme odchádzali z posledného rokovania, že ak sa začne štrajk, z našich požiadaviek neustúpime, ale budeme ich navyšovať. Za každý deň štrajku chceme kompenzácie. Tak sa to robí aj v iných štátoch,“ zdôraznil Machyna.

Odborári požadujú zvýšenie základnej zložky mzdy o 6 %, vyplatenie 13. a 14. platu, vyplácanie variabilnej zložky mzdy, vyplácanie motivačného bonusu a doplnkové dôchodkové poistenie. Reštriktívne opatrenia zamestnávateľa znamenajú pre zamestnancov zníženie mzdy v priemere o 170 eur mesačne oproti roku 2020.