Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci Twisty ostanú doma s náhradou mzdy 60 % aj v decembri

O humenskú textilku sa už niekoľko mesiacov zaujíma aj ministerstvo práce. Twista je totiž dlžná Sociálnej poisťovni na poistnom vyše 12.000 eur a dlh stále narastá.

Humenné 30. novembra (TASR) – Zamestnanci humenskej textilky Twista ostávajú doma bez práce aj počas decembra. Predseda Základnej organizácie Odborového zväzu energetikov a chemikov VSV Humenné Ladislav Vinkler pre TASR potvrdil, že po štvrtkovom (29. 11.) rokovaní s vedením spoločnosti majú na december prisľúbenú náhradu mzdy vo výške 60 %, avšak prevádzka sa ešte nespustí.

„Na rokovaní nám bolo povedané, že dôležité rozhodnutia majú byť urobené v Taliansku. Vraj noví majitelia firmy Twista majú rokovanie s bankami a mali by sme sa dozvedieť neskôr, akým spôsobom sa to dorieši,“ povedal Vinkler. Ak všetko pôjde dobre, tak podľa neho by sa v januári mali veci pohnúť dopredu. „My sme mali prísľub, že 1. decembra sa začne výroba, teraz sa to presunulo na január. Naše túžby sú také, aby sa výroba spustila čo najskôr a tých 115 ľudí mohlo ísť znovu do práce,“ dodal Vinkler.

Výrobný manažér Twisty Viliam Bielovský sa k rokovaniam a ich výsledkom odmietol vyjadriť, nepotvrdil, ale ani nevyvrátil tvrdenia odborového zväzu. „Keď ste hovorili s pánom Vinklerom, určite vám povedal všetko, čo sme im sľúbili. Ja sa k tomu viac nemám čo vyjadriť,“ dodal.

V utorok (27. 11.) Twista s takmer dvojtýždňovým oneskorením vyplatila svojim zamestnancom októbrové výplaty. Výrobné procesy v humenskej továrni, kde sa spriadaním textilných vlákien, výrobou nití a ďalšími obslužnými činnosťami zaoberalo približne 120 zamestnancov, sú momentálne úplne pozastavené. Meškajúce výplaty v Twiste zdvihli v uplynulých dňoch medzi zamestnancami firmy vlnu nevôle.

O humenskú textilku sa už niekoľko mesiacov zaujíma aj ministerstvo práce. Twista je totiž dlžná Sociálnej poisťovni na poistnom vyše 12.000 eur a dlh stále narastá. Ďalšiu dlžobu vo výške 16.000 eur si uplatnila poisťovňa v uplynulých mesiacoch voči firme cez exekúciu. "Nakoľko ide o dlžníka, ktorý nebol neplatičom až do augusta 2012, zatiaľ, a to najmä v záujme zamestnancov firmy, nepovažujeme za náležité prikročiť k finálnemu riešeniu, teda podaniu návrhu na konkurz," povedal pre TASR v uplynulých dňoch Michal Jurči z tlačového odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.