Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci Záhradníckych služieb v Zlatých Moravciach sú bez výplat

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zamestnanci už štvrtý mesiac nedostali výplaty.

Zlaté Moravce 4. októbra (TASR) – Zamestnanci Záhradníckych služieb v Zlatých Moravciach sú už štvrtý mesiac bez výplat. Tomuto mestskému podniku radnica zastavila vyplácanie mesačných príspevkov. Podľa vyjadrenia primátora Petra Lednára sa tak stalo pre zlé hospodárenie podniku. Viacerí mestskí poslanci sa však zhodujú na tom, že za pozastavením financovania Záhradníckych služieb je snaha primátora skompromitovať a odvolať šéfa tohto podniku Mariána Tomajka.

„Bola tu niekoľkonásobná snaha o jeho diskreditáciu a tiež o odvolávanie z funkcie. Keď boli tieto pokusy zo strany vedenia mesta neúspešné, tak sa pozastavilo vyplácanie príspevkov Záhradníckym službám, hoci boli riadne schválené v rozpočte. Tým pádom pán primátor nerešpektuje platný rozpočet schválený mestským zastupiteľstvom na rok 2013. Tento mestský podnik sa dostáva do platobnej neschopnosti a jeho riaditeľ nemôže vyplácať mzdu svojim zamestnancom,“ uviedol okresný šéf strany Smer-SD Marián Kéry.

Súhlasia s ním aj viacerí mestskí poslanci. Tí sa snažili pomôcť Záhradníckym službám tým, že prijali uznesenie, na základe ktorého mali byť podniku príspevky vyplatené aj s mimoriadnou dotáciou 20.000 eur. „Primátor samozrejme toto rozhodnutie vetoval. Trojpätinová väčšina poslancov prelomila primátorovo veto a toto uznesenie získalo platnosť. Napriek tomu do dnešného dňa pán primátor nedal pokyn, aby boli Záhradníckym službám vyplatené mesačné príspevky a už vôbec nie tá navýšená suma 20.000 eur,“ povedal Kéry. Posledným krokom radnice zameraným proti vlastnému mestskému podniku je podľa poslancov výpoveď z nájmu, ktorú dal magistrát Záhradníckym službám v týchto dňoch.

„Niečo také je predsa v kompetencii zastupiteľstva. Ale keby na to primátor aj mal právo, je to neštandardné, slovenský unikát, že mesto dáva výpoveď z nájmu vlastnej organizácii,“ uviedol mestský poslanec Milan Galaba. Ako povedal, poslanci zvažujú aj právne kroky a prešetrenie činnosti primátora. „To je však riešenie, ktoré si vyžaduje čas a ten zamestnanci Záhradníckych služieb nemajú. Chýbajú im mzdy za jún, júl, august a september,“ uviedol Galaba.

Mestský úrad vo svojej reakcii na tvrdenia poslancov uviedol, že Záhradnícke služby si dlhodobo neplnia riadne svoje funkcie a hospodárenie podniku je v katastrofálnom stave. Ako radnica uvádza, ročný príspevok schválený na rok 2013 je vo výške 217.000 eur, pričom záväzky podniku sú k 30. júnu 2013 vo výške 315.000 eur. „Z týchto dôvodov je existencia takéhoto podniku pre mestský rozpočet hrozbou. Poslanci mestského zastupiteľstva pred takýmto stavom v podniku zatvárajú oči a nepochopiteľne podporujú zle hospodáriaceho riaditeľa podniku vo funkcii. Poskytovanie príspevku podniku, ktorý hospodári v rozpore so zákonom, je porušovaním finančnej disciplíny. Mestskému zastupiteľstvu bude opätovne predložený návrh na zrušenie tohto podniku k 31.12.2013. Po zrušení podniku by všetky jeho dlhy prešli na mesto ako zriaďovateľa, ktoré by ich mohlo začať riešiť,“ uvádza sa vo vyjadrení Mestského úradu v Zlatých Moravciach.