Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zamestnancom Kia Slovakia stúpnu v roku 2023 tarifné mzdy o 130 eur

Na archívnej snímke zamestnanci automobilky počas výroby vo výrobnom závode spoločnosti Kia Slovakia dňa 11. augusta 2022 v Tepličke nad Váhom. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Výsledok kolektívneho vyjednávania považujú odborári, najmä vzhľadom na makroekonomické ukazovatele, za prijateľný a v celku ho hodnotia ako dobrý.

Teplička nad Váhom 25. novembra (TASR) – Automobilka Kia Slovakia sa dohodla so Základnou organizáciou (ZO) odborového zväzu (OZ) KOVO Kia na novom dodatku ku kolektívnej zmluve. Výrobným zamestnancom zaručuje nárast tarifných miezd o 130 eur v roku 2023, 110 eur v roku 2024 a 120 eur v roku 2025. Administratívni zamestnanci si v každom roku prilepšia v priemere o sedem percent. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Tomáš Potoček.

Doplnil, že okrem nárastu tarifných miezd sa automobilka so zástupcami zamestnancov dohodla na mimoriadnom bonuse 1300 eur v roku 2023. "Výška mimoriadneho bonusu v roku 2024 sa bude odvíjať od výšky inflácie v predchádzajúcom roku a môže dosiahnuť 1000 eur. Pozitívne zmeny nastanú aj vo výške nočného príplatku, ktorý sa v roku 2024 zvýši na 2,2 eura a v roku 2025 na 2,3 eura za hodinu," uviedol Potoček.

"Sme radi, že sa nám podarilo rýchlo dospieť k dohode a zamestnancom Kia Slovakia sa počas nasledujúcich troch rokov budú nadštandardne zvyšovať mzdy. Nový dodatok ku kolektívnej zmluve okrem nadpriemerného rastu miezd zaručí našim zamestnancom dlhodobú stabilitu, reflektujúc aktuálnu sociálnu a hospodársku situáciu, ako aj zmeny v automobilovom priemysle," povedal prezident a CEO spoločnosti Kia Slovakia Seok Bong Kim.

Výsledok kolektívneho vyjednávania považujú odborári, najmä vzhľadom na makroekonomické ukazovatele, za prijateľný a v celku ho hodnotia ako dobrý. "Pre pracujúcich znamená zachovanie a rast životnej úrovne aj v zložitej dobe. Zároveň je dobrým odrazovým mostíkom a prípravou na vyjednávania v roku 2025," dodal predseda Výboru ZO OZ KOVO Kia Žilina Martin Čech.

V roku 2022 prekročí priemerná mzda výrobných zamestnancov hranicu 2000 eur. "Vďaka novej dohode porastie v nasledujúcich rokoch opäť rýchlejšie, než je trhový priemer. Od roku 2023 priemerná mzda nových zamestnancov na pozícii operátora výroby bez predchádzajúcich skúseností a odpracovaní 12 mesiacov presiahne hranicu 1500 eur," dodal hovorca automobilky.

Kia Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Corporation v Európe. Závod vybudovali v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov aj motorov spustili v decembri 2006. Kia Slovakia dlhodobo zamestnáva 3700 ľudí a vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych verziách - Ceed, Sportswagon, ProCeed a XCeed. Druhým modelom je športovo-úžitkový Kia Sportage. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 opustilo brány závodu už viac ako štyri milióny vozidiel a vyše šesť miliónov motorov.