Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Po strate zamestnania máte na zaradenie do evidencie sedem dní

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Urobiť tak je potrebné na úrade podľa miesta trvalého pobytu.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Strata zamestnania patrí nesporne medzi ťažké životné situácie. Ak sa v nej ocitnete, je potrebné, aby ste osobne požiadali Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, a to do 7 kalendárnych dní odo dňa skončenia zamestnania. Urobiť tak je potrebné na úrade podľa miesta trvalého pobytu.

Mária Škodová zo spoločnosti Trexima: "O zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie vydá Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny oznámenie, a to následne treba odovzdať príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne zároveň s ďalšími požadovanými dokladmi a uplatniť si tak nárok na dávku v nezamestnanosti. Okrem toho musíte tiež fakt, že ste nezamestnaný, oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni. Poistné na zdravotné poistenie totiž za evidovaných uchádzačov o zamestnanie platí štát."

Výhod registrácie na úrade práce je niekoľko, napríklad odborná pomoc pri hľadaní nového zamestnania, ale aj možnosť finančnej pomoci formou dávky v nezamestnanosti, platenie poistného na zdravotné poistenie štátom a podobne.

Podrobnejšie informácie o postupe pri strate zamestnania, o podmienkach na priznanie dávky v nezamestnanosti, konkrétnych dokladoch, formulároch a ďalších náležitostiach na uplatnenie nároku na dávku v nezamestnanosti, prípadne na pomoc v hmotnej núdzi občanom poskytne úrad práce podľa miesta ich trvalého pobytu. Nájdete ich aj na stránke www.upsvar.sk a www.employment.gov.sk.