Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Zamestnanosť v novembri 2022 vo väčšine sledovaných odvetví rástla

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rast zamestnanosti vyšší ako 4 % dosiahol sektor informácií a komunikácie, o viac ako 3 % sa zvýšil počet pracujúcich v predaji a oprave motorových vozidiel aj v maloobchode.

Bratislava 12. januára (TASR) - Napriek pokračujúcej kríze zamestnanosť v novembri 2022 vo väčšine sledovaných odvetví rástla, úbytok zamestnancov zaznamenali len priemysel a vybrané trhové služby. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V reštauráciách a pohostinstvách rástla zamestnanosť najvýraznejšie, takmer o jednu pätinu. Podniky, poskytujúce ubytovanie, zamestnávali medziročne o 14 % osôb viac. Obe tieto odvetvia však iba dopĺňajú stavy zamestnancov, o ktorých prišli počas uzatvorenia prevádzok počas pandémie.

Rast zamestnanosti vyšší ako 4 % dosiahol sektor informácií a komunikácie, o viac ako 3 % sa zvýšil počet pracujúcich v predaji a oprave motorových vozidiel aj v maloobchode.

Naopak, v priemysle počet zamestnaných osôb poklesol o 1,6 %. Toto odvetvie poskytuje prácu najväčšiemu počtu osôb, ale zamestnanosť v ňom klesá už od marca 2022. Aj sektor vybraných trhových služieb zamestnával medziročne o 1,3 % osôb menej. Zamestnanosť v ňom sa znižuje už tretí mesiac po sebe.

Od začiatku roka do konca novembra 2022 zamestnanosť medziročne vzrástla v 8 z 10 sledovaných odvetví, najvýraznejšie v ubytovaní o 9,7 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 7,7 % a v informačných a komunikačných činnostiach o takmer 5 %. Pokračoval mierny úbytok zamestnaných osôb v priemysle, a to o 0,8 % a vo vybraných trhových službách o 0,1 %.