Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zamestnanosť v novembri vzrástla výraznejšie len v IKT činnostiach

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V ostatných sledovaných odvetviach zamestnanosť klesla. V stavebníctve a priemysle medziročný pokles nepresiahol jedno percento.

Bratislava 12. januára (TASR) - Zamestnanosť v novembri minulého roka vzrástla medziročne výraznejšie len v informačných a komunikačných (IKT) činnostiach, a to o 7,8 %. Informoval o tom v stredu Štatistický úrad (ŠÚ) SR. K miernejšiemu zvýšeniu došlo aj ubytovaní (o 4,7 %) a v doprave a skladovaní (o 0,7 %).

V ostatných sledovaných odvetviach zamestnanosť klesla. V stavebníctve a priemysle medziročný pokles nepresiahol jedno percento. "Výraznejší pokles sa prejavil v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev (o 7,8 %), ďalej v predaji a oprave motorových vozidiel (o 4,8 %), v maloobchode (o 4,1 %), veľkoobchode (o 4 %) a vo vybraných trhových službách (o 1,4 %)," vymenovali štatistici.

V súhrne za jedenásť mesiacov roku 2021 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2020 vzrástla zamestnanosť iba v informačných a komunikačných činnostiach o 4,4 % a mierne sa zvýšila aj vo vybraných trhových službách o 0,3 %. V ostatných ôsmich sledovaných odvetviach bol zaznamenaný pokles, najvyšší v ubytovaní o 10,1 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 7,7 %, veľkoobchode o 4,3 %, stavebníctve o 4,1 %, maloobchode o 3,4 %, v predaji a oprave motorových vozidiel o 2,4 %, priemysle o 2,2 % a v doprave a skladovaní o 1,6 %.