Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Zamestnanosť v súkromnom sektore v USA sa znížila menej, než sa čakalo

Ilustračné foto Foto: TASR/Edmund Orzsik

Najviac škrtali veľké firmy, ktoré v máji zrušili 1,6 milióna pracovných miest.

Washington 3. júna (TASR) - Zamestnanosť v súkromnom sektore v USA sa v máji znížila podstatne menej, než sa očakávalo.

Firmy v máji zrušili ďalších 2,76 milióna pracovných miest, uviedol inštitút ADP. Ekonómovia počítali s poklesom zamestnanosti v súkromnom sektore až o 8,75 milióna zamestnancov. Dôvodom boli negatívne následky pandémie nového koronavírusu na americkú ekonomiku.

Najviac škrtali veľké firmy, ktoré v máji zrušili 1,6 milióna pracovných miest. Spomedzi jednotlivých sektorov sa prepúšťanie najviac dotklo výroby, kde počet zamestnancov klesol o 719.000.

Tempo poklesu zamestnanosti v súkromnom sektore sa v máji prudko spomalilo, keď v apríli počet pracujúcich padol o 19,6 milióna (revízia z 20,2 milióna). Aprílový vývoj bol ďaleko najhorší v histórii prieskumu ADP.

"Koronakríza má naďalej negatívny vplyv na firmy všetkých veľkostí," uviedol jeden zo šéfov inštitútu ADP Ahu Yildirmaz. Dodal, že pandémia má síce stále vplyv na trh práce, ale pokles zamestnanosti zrejme vyvrcholil v apríli, keďže reštriktívne opatrenia prijaté na zastavenie šírenia koronavírusu sa uvoľňujú a ekonomika sa postupne otvára.