Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zamestnávatelia hlásia v 2. štvrťroku pozitívne náborové plány

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najviac zamestnancov plánujú prijímať firmy v oblasti stavebníctva, veľkoobchodu a maloobchodu. V medziročnom porovnaní sa náborové plány zhoršili v štyroch odvetviach.

Bratislava 12. marca (TASR) - Slovenskí zamestnávatelia plánujú v druhom štvrťroku prijímať nových zamestnancov. Naznačuje to prieskum spoločnosti Manpower Group. Čistý index trhu práce dosiahol hodnotu 7 %, medzikvartálne vzrástol o sedem percentuálnych bodov (p. b.), medziročne klesol o štyri p. b. Prieskum však nezohľadňuje následky súvisiace s koronavírusom.

Najviac zamestnancov plánujú prijímať firmy v oblasti stavebníctva, veľkoobchodu a maloobchodu. V medziročnom porovnaní sa náborové plány zhoršili v štyroch odvetviach. Najväčší prepad hlási spracovateľský priemysel, oblasť financií, poistenia, nehnuteľností a služieb podnikom. Náborové plány zoslabli aj v oblasti ubytovania a stravovania.

"Nezamestnanosť v medziročnom porovnaní naďalej klesá a vývoj trhu práce by mal byť pozitívny vo všetkých hlavných zamestnávateľských sektoroch i v 2. kvartáli roka. V porovnaní s nevídanou náborovou aktivitou firiem, ktorá sa naplno prejavila v polovici roka 2015 a trvala štyri roky, sú naše posledné tri kvartálne výsledky merania nálad zamestnávateľov výrazne nižšie, avšak stále pozitívne," priblížila generálna manažérka Manpower Group Slovensko Zuzana Rumiz.

Zamestnávatelia vo všetkých štyroch regiónoch očakávajú na nadchádzajúci štvrťrok nárast počtu pracovných síl. Najviac zamestnancov plánujú naberať zamestnávatelia na východnom Slovensku, nasleduje západné Slovensko a Bratislava. Zamestnávatelia na strednom Slovensku majú opatrnejšie náborové plány. V medziročnom porovnaní sa však náborové prostredie výrazne zhoršilo na strednom Slovensku a západnom Slovensku.

Z hľadiska veľkosti podnikov najsilnejšie náborové plány hlásia stredné podniky, za nimi nasledujú veľké podniky. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zamestnávatelia v malých a stredných podnikoch hlásia nárast náborových aktivít o 12 p. b., v mikropodnikoch o tri p. b. a vo veľkých podnikoch o dva p. b. V medziročnom porovnaní index zoslabol vo všetkých štyroch kategóriách. Najväčší pokles o 10 p. b. bodov hlásia zamestnávatelia vo veľkých podnikoch. Mikropodniky vykazujú zníženie o štyri p. b. a malé a stredné podniky o dva p. b.