Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zamestnávatelia podporia rekreačné poukazy, iba ak budú dobrovoľné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zamestnávatelia nesúhlasia, aby systém odmeňovania a benefitov bol prikázaný formou vládneho rozhodnutia, pretože má byť internou záležitosťou každého podnikateľského subjektu.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR už viackrát deklarovala, že podporu cestovného ruchu zavedením rekreačných poukazov uvíta len v prípade, že to bude dobrovoľné rozhodnutie zamestnávateľa, ktorý najlepšie vie, či si bude môcť dovoliť tento benefit uplatniť. Médiá o tom v utorok informovala asociácia.

"Podľa verejne dostupných informácií mal systém rekreačných poukážok fungovať na dobrovoľnej báze, sme preto zaskočení, že má zrazu ísť o povinnosť. Ide o ďalší krok proti podnikateľom, kde pôvodnú dobre mienenú myšlienku zabíja povinnosť. Pre spoločnosti by to znamenalo výrazné zvýšenie nákladov," poukázala asociácia.

Zamestnávatelia nesúhlasia, aby systém odmeňovania a benefitov bol prikázaný formou vládneho rozhodnutia, pretože má byť internou záležitosťou každého podnikateľského subjektu. Úlohou vlády je podľa nej, okrem iného, vytvárať zodpovedné legislatívne prostredie pre podnikateľov, a nie zasahovať do ich systému odmeňovania.

"Do odbornej diskusie o nastavení tohto nástroja podpory cestovného ruchu sme boli pripravení prispieť skúsenosťami našich členov, preto nás mrzí, že navrhovateľ usporiadal stretnutie bez účasti AZZZ SR, ktorá je najreprezentatívnejšou a najdlhšie pôsobiacou zamestnávateľskou organizáciou na Slovensku," konštatuje s tým, že stretnutie sa konalo len s vytypovanými zamestnávateľmi, od ktorých sa očakávalo pozitívne vyjadrenie. S týmto stanoviskom sa asociácia nestotožňuje a nepovažuje ho za reprezentujúce väčšinu zamestnávateľov na Slovensku.

O navrhované rekreačné poukazy by mohol byť zo strany zamestnávateľov záujem, avšak len v prípade, že budú dobrovoľné. Dôležité je, aby boli zavedené nástroje, ktoré zjednodušia administráciu rekreačných poukážok na strane zamestnávateľov, ako aj hotelov a penziónov. Uvedený model podpory môže rozhýbať domáci turizmus a zatraktívniť dovolenkovanie v krajine, uzatvára AZZZ SR.