Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Západoslovenská distribučná má vrátiť výrobcovi platby 60.000 eur

Na snímke advokát Pavol Poláček pred pojednávaním v kauze G-komponent a to v spore jedného z výrobcov zelenej energie proti spoločnosti Západoslovenská distribučná (ZSD). V Bratislave 17. júla 2018. Foto: FOTO TASR - Jakub Kotian

Súd rozhodol, že platba, ktorú od výrobcu vyberala Západoslovenská distribučná za prístup do distribučnej sústavy, bola protiprávna a prikázal vrátiť platbu výrobcovi elektriny.

Bratislava 17. júla (TASR) – Západoslovenská distribučná spoločnosť má vrátiť platby za prístup do distribučnej sústavy výrobcovi elektriny. Okresný súd Bratislava I v utorok rozhodol rozsudkom pre zmeškanie, keďže na pojednávaní sa nezúčastnila ani protistrana, ani jej právny zástupca.

Súd rozhodol, že platba, ktorú od výrobcu vyberala Západoslovenská distribučná za prístup do distribučnej sústavy, bola protiprávna a prikázal vrátiť platbu výrobcovi elektriny. Ide o tzv. G-komponent. "V tomto prípade ide o platby za roky 2014–2016, čo spolu predstavuje sumu 60.000 eur spolu s úrokom z omeškania," spresnil advokát žalujúcej strany Pavol Poláček.

Protistrana ani jej právny zástupca sa na pojednávaní nezúčastnili, súd tak žalobe vyhovel. Výrobca podľa právneho zástupcu svoje peniaze späť dostane. "Nakoľko ide o rozsudok pre zmeškanie, tak tá situácia je pomerne jasná a možnosti napadnutia takéhoto rozhodnutia sú veľmi obmedzené, takže tu si myslím, že tento konkrétny výrobca peniaze dostane späť," priblížil Poláček. Zároveň uviedol, že distribučná spoločnosť síce má možnosť sa proti rozsudku odvolať, ale podmienky na podanie odvolania v tomto prípade podľa neho splnené nebudú.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zaviedol pre všetkých výrobcov elektriny platbu za prístup do distribučnej sústavy, tzv. G-komponent. Proti tejto platbe sa vzniesla pomerne silná vlna odporu, dodal Poláček. V roku 2016 Ústavný súd (ÚS) SR konštatoval protiústavnosť časti vyhlášky ÚRSO, ktorá zaviedla túto platbu. "My, ako právni zástupcovia výrobcov, sme očakávali, že distribučné spoločnosti s vyberaním tejto platby prestanú a tú platbu, ktorú protiprávne niekoľko rokov vyberali, výrobcom vrátia. To sa však nestalo, distribučné spoločnosti platbu nevrátili a dokonca ju fakturujú aj naďalej, a teda výrobcovia sa začali domáhať svojich práv na súdoch," opísal Poláček.

Konania sa zatiaľ podľa Poláčka vyvíjajú v prospech výrobcov elektriny, pričom stále prebiehajú ďalšie. "Už máme pozitívne rozhodnutia zo Žiliny, Košíc, spolu viac ako 16 rozhodnutí a toto je zaujímavé v tom, že ide o prvé rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I proti Západoslovenskej distribučnej," dodal.