Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zaplatenej dane je stále možné darovať 2 %, pripomína finančná správa

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Zamestnávateľ je povinný vystaviť potvrdenie o zaplatení dane za rok 2019 najneskôr do 15. dňa druhého kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie.

Bratislava 3. júna (TASR) – Darovať dve alebo tri percentá zo zaplatenej dane z príjmu je stále možné aj pre ľudí, ktorí neoznámili daňovému úradu odloženie podania daňového priznania, alebo aj pre zamestnancov, ktorým zúčtovanie dane urobil zamestnávateľ. Daňové priznanie za rok 2019, a teda poukázanie podielu zo zaplatenej dane, je možné podať a daň z príjmov zaplatiť do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení sa obdobia pandémie, upozornila v stredu Finančná správa (FS) SR.

Ak napríklad vláda vyhlási skončenie pandémie v júli 2020, daňové priznanie môže daňovník podať do 31. augusta. V tejto lehote je povinný daň z príjmov aj zaplatiť, a zároveň v tejto lehote môže poukázať podiel zo zaplatenej dane.

Zamestnávateľ je povinný vystaviť potvrdenie o zaplatení dane za rok 2019 najneskôr do 15. dňa druhého kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie. Ak vláda vyhlási skončenie pandémie v júli, zamestnávateľ musí vystaviť potvrdenie najneskôr do 15. septembra a zamestnanec tak môže darovať podiel zo zaplatenej dane najneskôr do 30. septembra.

"V zmysle zákona sa darované financie dostanú na účet prijímateľov do troch mesiacov v závislosti od zákonných termínov," uviedla hovorkyňa FS Ivana Skokanová. Finančná správa v súčasnosti postupne spracováva darované podiely zo zaplatenej dane, a to z daňových priznaní podaných do 31. marca a vyhlásení podaných do 30. apríla.

Suma darovaných financií každoročne rastie. Minulý rok darovalo podiel zo zaplatených daní takmer 905.000 daňovníkov, z toho 852.734 fyzických a 52.252 právnických osôb. Spolu 15.590 prijímateľom darovali firmy, zamestnanci a živnostníci sumu viac ako 73 miliónov eur. Neziskové organizácie, občianske združenia či nadácie, ktoré sú oprávnené prijímať podiel z dane, sú zverejnené v zoznamoch notárskej komory.