Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Záporožskej jadrovej elektrárni hrozilo nešťastie pre výpadok prúdu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Prevádzkovateľ zariadenia uviedol, že elektráreň z dôvodu úplného výpadku prúdu prešla na napájanie z 20 dieselových generátorov.

Kyjev 2. decembra (TASR) - Ukrajina oznámila, že dva káble elektrického vedenia do Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) boli v noci na sobotu preseknuté a zariadeniu hrozilo nešťastie. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP.

Prevádzkovateľ zariadenia uviedol, že elektráreň z dôvodu úplného výpadku prúdu prešla na napájanie z 20 dieselových generátorov. Dodal, že dodávky prúdu boli neskôr obnovené. Elektráreň však bola podľa prevádzkovateľa na pokraji jadrovej a radiačnej katastrofy.

"Situáciu zachránilo rýchle konanie ukrajinských špecialistov, ktorí obnovili dodávky prúdu do elektrárne z ukrajinskej rozvodovej siete," uviedol prevádzkovateľ. AFP nebola schopná tvrdenia Ukrajiny bezprostredne overiť.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v sobotu potvrdila, že v elektrárni bol v noci čiastočné prerušený prísun energie. Pripomenula, že išlo o ôsmy takýto výpadok od začiatku vojny na Ukrajine.

Rusko ZAES na juhu Ukrajiny okupuje takmer od začiatku svojej invázie z februára 2022 a odvtedy je elektráreň terčom ostreľovania. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ohrozovania bezpečnosti tohto zariadenia.

ZAES najväčšia svojho druhu v Európe. Všetkých šesť reaktorov tejto elektrárne je odstavených od septembra 2022, no stále si vyžadujú neustálu údržbu, aby sa predišlo ich prehriatiu. MAAE bezpečnostnú situáciu v tomto zariadení monitoruje.