Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rekonštrukcia trate do Novej Bane prispeje k zlepšeniu cestovania

Ilustračné foto. Foto: Vovlaku.sk

Železnice Slovenskej republiky tiež vykonajú údržbové práce na trakčnom vedení, ako aj na železničnom zvršku v celom úseku.

Žarnovica 6. augusta (TASR) – S cieľom zvýšiť kvalitu cestovania zrealizuje Železničná spoločnosť Slovensko v najbližších týždňoch rekonštrukciu trate medzi Žarnovicou a Novou Baňou. Spoločnosť avizuje, že pre rekonštrukčné práce musí cestujúca verejnosť od 10. do 23. augusta počítať s výlukou, vlaky na tamto úseku dočasne nahradia autobusy.

„Stav železničnej infraštruktúry na Slovensku je v niektorých úsekoch vo veľmi zlom stave, čo zapríčiňuje veľké meškania vlakov. Železničné trate, predovšetkým tzv. južná trasa Bratislava – Zvolen – Košice, boli desiatky rokov zanedbávané, preto je obnova a údržba infraštruktúry nevyhnutná," skonštatoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Obnova trate v spomínanom úseku podľa jeho slov prispeje k čiastočnému zlepšeniu cestovania južnou trasou. Kováč priblížil, že počas výluky komplexne zrekonštruujú traťovú koľaj, na ktorej je pre havarijný stav v súčasnosti znížená traťová rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu. Po rekonštrukcii sa bude môcť jazdiť plnou traťovou rýchlosťou, a to 80 kilometrov za hodinu. Železnice Slovenskej republiky tiež vykonajú údržbové práce na trakčnom vedení, ako aj na železničnom zvršku v celom úseku.