Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Záručná a rozvojová banka strojnásobila čistý zisk na 1,8 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Slovenská záručná a rozvojová banka bola založená ako štátny peňažný ústav v roku 1991, od roku 2002 sa banka zmenila na akciovú spoločnosť.

Bratislava 7. marca (TASR) - Štátna Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) vlani dosiahla čistý zisk vo výške 1,81 milióna eur, čo je oproti zisku 620.000 eur v roku 2021 takmer trojnásobný nárast. Banka pokračovala v transformácii na modernú banku pre malých a stredných podnikateľov (MSP). Úvery pre segment MSP v roku 2022 predstavovali 97 % objemu poskytnutých úverov, uviedla v utorok SZRB.

"Uplynulý rok sa niesol v znamení doznievajúcej pandémie, vojny na Ukrajine, energetickej krízy, rastu inflácie a úrokových sadzieb. Napriek tomu zaznamenala naša banka úspešný rok, v ktorom strojnásobila čistý zisk a pokračovala v napĺňaní novej stratégie," uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva SZRB Peter Dávid.

SZRB poskytla za rok 2022 úvery a záruky v celkovom objeme viac ako 129 miliónov eur, pričom pri strednodobých a dlhodobých úveroch boli z hľadiska objemu najvýznamnejšie nové úverové programy so zárukou Európskeho investičného fondu (EIF), ktoré v minulom roku SZRB poskytla malým a stredným podnikateľom v celkovej výške viac ako 30 miliónov eur. Celkovo úvery malým a stredným podnikom predstavovali 97 % objemu úverov poskytnutých SZRB.

Bilancia banky dosiahla ku koncu roka sumu 549 miliónov eur. Celkové nekonsolidované výnosy boli vo výške 15,9 milióna eur, zatiaľ čo prevádzkové náklady boli na úrovni 11,9 milióna eur. Prevádzkový hospodársky výsledok predstavoval sumu štyri milióny eur. Hospodársky výsledok pred zdanením za rok 2022 bol v dôsledku tvorby opravných položiek a rezerv vo výške 2,3 milióna eur.

Slovenská záručná a rozvojová banka bola založená ako štátny peňažný ústav v roku 1991, od roku 2002 sa banka zmenila na akciovú spoločnosť. Jej jediným akcionárom je štát, ktorý svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva financií SR. Banka je zameraná najmä na rozvoj malého a stredného podnikania na Slovensku.